Det kan være en god ide at starte en familieblog, hvis du leder efter et projekt, som involverer hele familien. Bloggen kan holde hele familien samlet - vise dine børns aktiviteter og præstationer, skrive om dine rejser og generelt holde venner og familier opdateret med alt det, der sker i dit liv. Blogs med børn kan være lærerige og give forældrene mulighed for at tale om sikkerheden på nettet.
Hvad er bedre: en familieblog eller familiehjemmeside?
Der er forskel på en familieblog – en offentlig blog, der skildrer dit familieliv, og som potentielt tiltrækker en bred læserskare – og en privat familiehjemmeside. Et privat familiehjemmeside giver dig mulighed for at dele billeder og andre informationer, med et niveau af privatliv, som du har det godt med. Private blogs giver dig mulighed for at 'låse' din familiehjemmeside, så det kun er dig og din familie, der har adgang. I modsætning til sociale netværkssider, hvor alt ligger ude på et offentligt forum, har en privat blog flere sikkerhedsfunktioner, så det kun er udpegede personer, der har adgang familiens side.
Blogs med børn – fordele og ulemper
Hvis du beslutter dig for at oprette en offentlig familieblog, er der både fordele og ulemper. Det gælder f.eks.:
Fordele ved en familieblog:
Fungerer som barndommens dagbog: Familiebloggen kan fungere som en levende udgave af barndommens dagbog, som dine børn kan nyde at se tilbage på senere.
Viser dine mange oplevelser, som forælder: Nogle forældre blogger for at vise det ægte familieliv - og give et modspil til de urealistiske illusioner om det 'perfekte forældreskab'. Bloggen kan hjælpe dig med at komme i dialog med andre familier, dele din egen forældrehistorie og skabe et støttende netværk.
Skaber et kreativt sted for dine børn: Blogge med børn kan fx forbedre børns evner til at stave og skrive. Børn føler sig måske ikke altid i stand til at udtrykke sig i skolen. Så kan bloggen kan være et befriende format, hvor de kan udfolde sig skriftligt.
Skabe lærerige øjeblikke: Blogging kan både være lærerigt og informativt. Nogle af de emner, du måske vælger at dække i familiens blog, kan generere samtaleemner, der hjælper dine børn med at forstå flere forskellige perspektiver og synspunkter.
Holde kontakten med familie og venner: En familieblog kan være en fantastisk måde, hvor store familier, især dem, der bor langt fra hinanden, kan holde kontakten og lukke et hul, som ellers ville blive større.
Generere en indkomst: Det er muligt at tjene penge på blogs. Nogle forældre kan bruge familiens blog til at generere en ekstra indkomst.
Ulemper ved en familieblog:
Potentiel krænkelse af børns privatliv: Nogle føler måske, at offentlige familieblogs forstyrrer børns privatliv, især når de er for unge til at give samtykke til, at deres oplysninger deles.
Potentielt udnyttende: Nogle mener måske, at forældre udnytter billeder af deres børn til at promovere deres eget 'brand' i sponsorerede indlæg eller bare til at tjene penge med.
Mulig cybermobning: Som med mange andre former for indhold på nettet, kan blogs tiltrække opmærksomhed fra mobbere og trolls på nettet.
Undgå kommunikation ansigt-til-ansigt: Blogs kan bruges som en måde at undgå kommunikation ansigt-til-ansigt på. Ergo, jo mere vi er afhængige af at kommunikere gennem vores computere, jo mere risikerer vi at mindske vores evne til at interagere med andre i virkeligheden.
Nettets rovdyr: En familieblog kan kompromittere børnenes sikkerhed ved at lægge personlige oplysninger ud på det offentlige domæne.
Hvis du gerne vil maksimere fortroligheden på nettet, bør du vælge en privat blog, der giver dig mulighed for at begrænse adgangen til dine familiemedlemmer, via en adgangskode.
Ideer til familiens blog
Det bedste råd, til enhver blogger, er at fokusere på de emner, du brænder for. Der er masser af ideer og temaer til familieblogs, som fx:
- Familieferier
- Familiens historie
- Hobbies og interesser
- Sunde familiemåltider og opskrifter
- Populære familiefilm
- Familiens budget
- Familiespil
- Familiesport
- Familiens kæledyr
- Børns podcasts
- Børnemode og frisurer
- Ideer til indretning af børneværelset
- Anmeldelser af produkter for børn
- Sundhed og motion for gravide
- Babyforberedelser
Blogs kan være meget personlige. Folk læser typisk blogs, fordi de gerne vil vide, hvad der foregår i andres liv og se, hvordan de virkelig har det. Uanset hvilket emne eller tema du beslutter dig for at blogge om, er det bedste råd at gøre alt, så autentisk som muligt. Modstå fristelsen til at alt alting lyde perfekt hele tiden. Folk har en tendens til at identificere sig med andre, der slås med det samme og har de samme særheder, som de selv har.
Sådan opretter du en familieblog
Hvis du beslutter dig for at oprette en familieblog, så er her nogle af de vigtige trin, du bør huske på:
1: Sørg for, at få familien med om bord:
Før du starter en familieblog, skal du sørge for, at det er noget, som hele familien har lyst til. En familieblog sætter jeres liv i offentlighedens søgelys, og kan ergo give anledning til bekymringer om privatlivets fred. Du vil naturligvis ikke udgive noget indhold, der kan genere et andet familiemedlem eller få nogen til at føle sig utilpas. Derfor er en god ide at tale sammen og blive enige som familie om, hvorvidt I vil starte en offentlig familieblog.
2: Vælg den rette hosting:
Der er to måder at hoste din familieblog på – på dit eget domæne eller på en bloggingplatform. Det er nemt at registrere dit eget domæne og koster ikke ret meget via hjemmesider som Register.com, GoDaddy.com etc. Men hvis en skræddersyet URL ikke er så vigtig for dig, og du søger den mest enkle løsning, hoster fleste blogplatforme gerne din nye side gratis. Eftersom din URL bliver noget a la 'familyblog.wordpress.com', klarer bloggingplatformen de fleste tekniske detaljer for dig. Vær dog opmærksom på, at hvis du vil tilpasse din blog, ud over bloggingplatformens ret strenge parametre, skal du betale et månedligt gebyr.
3. Vælg din blogplatform:
WordPress er en af de mest populære blogplatforme, men der er masser af alternativer. Derfor er det værd bruge tid på at finde den bedste løsning, for dig. WordPress er populært, fordi det anses for let at arbejde i og bruger en intuitiv grænseflade. For et mindre gebyr, kan du fx tilpasse sidens layout, farver og hoved. Uanset hvilken blogplatform, du vælger, er der som regel masser af gode råd og vejledninger på YouTube, som hjælper dig, hvis du går i stå. Du finder er en god sammenligning af de førende blogplatforme her.
4. Vælg et passende blognavn:
Nogle familiebloggere kan godt lide at bruge deres efternavne i deres blog, så læserne let kan identificere dem. Det rejser dog naturligvis nogle bekymringer privatlivet på nettet. Du kan dog komme uden om det, ved at bruge et alias eller kaldenavn. Lav en brainstorm om bloggens navn med familien. Vælg noget, som er let at huske– overvej allitterationer og/eller brug ordbogen eller synonymordbogen som inspiration. Uanset hvilket navn, I vælger, bør I lave en grundig internetsøgning og tjekke, at navnet ikke allerede er brugt.
5. Tilpas siden med plug-ins:
Plug-ins giver mulighed for at tilpasse bloggen, også selvom du ikke har en mere dybdegående, teknisk viden. Bliv bekendt med de plug-ins, din bloggingplatform tilbyder – som fx de funktioner, der gør dig i stand til at oprette fotogallerier, tilføje videoer, lade brugere abonnere via e-mail, spore din statistik etc. Det gør siden mere spændende for de besøgende. Du kan hurtigt installere plug-ins, som gør det lettere for dig at skrive dine indlæg.
6. Find din niche og dit publikum:
Hvad er din niche? Hvem er dit publikum? Når du kan svare klart på det, er der større sandsynlighed for, at din blog får succes. Hvis du bare laver en privat blog, som du vil dele med familie og venner, behøver du så meget over den slags. Men hvis du vil nå ud til et større publikum, skal du nok tænke dig lidt ekstra om.
7. Beslut hvem, der skal skrive indlæggene:
Skal du være den primære forfatter på bloggen? Bidrager din partner og dine børn også? Alle kan få deres eget brugernavn og login, og alle kan skrive, det de vil.
8. Begynd at skrive:
Selvom det kan virke skræmmende i starten, bliver det hele tiden lettere, jo flere indlæg, du skriver. Husk, at bloggere ikke behøver at imponere nogen. Bloggere skal bare skrive om det, de har lyst til, så begynder folk at følge med. Husk også på, at de skrevne indlæg ikke er den eneste form for indhold, du kan udgive. Du kan også dele billeder, videoer, lyd og så videre.
9. Fortæl dine venner og familie om den:
De personer, der nok er mest interesserede i din familieblog, i hvert fald i starten, er dine venner og familie. Vis dem din blog og – forudsat at du ikke holder den privat og adgangskodebeskyttet – bed dem om at dele den med andre, de kender, og de sociale medier. Det inspirerer mange bloggere til at skrive mere, når folk læser deres indhold.
Antag, at du beslutter dig for at gøre din blog privat. I så fald, er den adgangskodebeskyttet og kun åben for specifikke følgere. Det styrer du via privatlivsindstillingerne på din bloggingplatform. WordPress har fx en guide til privat blogging her.
Familieblogging – sikkerhedstip til nettet
Når I laver en blog, som familie, er det ikke kun sjovt – det giver også forældrene mulighed for at tale med børnene om sikkerheden på nettet. Nogle af de gode sikkerhedstip, man bør huske på, når man blogger med børn, er:
Brug stærke adgangskoder:
Når du opretter din blogger-konto, skal du sørge for at tale med dine børn om vigtigheden af stærke adgangskoder og hjælpe dem med at oprette en. En stærk adgangskode:
- Bruger mindst 12 tegn eller mere og består af en blanding af store og små bogstaver plus symboler og tal.
- Undgår det åbenlyse - som fx fortløbende tal (1234) eller personlige oplysninger, som en person, der kender dig, kan gætte, som fx din fødselsdato eller dit kæledyrs navn.
Du kan gøre dine adgangskoder mere komplekse, ved at bruge en 'adgangssætning' i stedet for. Adgangssætninger bruger en meningsfuld sætning, der er nem at huske, og forvandler det første bogstav i hvert ord til adgangskoden.
Forstå sikkerhedsindstillingerne:
Tag dig tid til at gøre dig bekendt med og forstå sikkerhedsindstillingerne på den bloggingside, du bruger. Mange bloggingplatforme giver dig mulighed for at gøre din blog privat og selv tilføje læsere – det er en god løsning for dem, der gerne vil oprette en privat blog.
Brug to-faktors autentificering:
To-faktors autentificering (TFA eller 2FA) er en ekstra sikkerhedsforanstaltning, som du kan implementere. To-faktor autentificering kræver to separate, adskilte former for identifikation for at få adgang til noget. Den første faktor er en adgangskode, og den anden bruger typisk en SMS med en kode, som sendes til din smartphone. Det kan også være biometri, som fingeraftryk, ansigt eller nethinde. Du bør altid bruge flerfaktors autentificering på dine konti.
Vær opmærksom på dit omdømme på nettet:
Hvis din blog er offentlig, så overvej den potentielle effekt af det, du slår op. Spørg dig selv, skaber dette billede, denne statusopdatering eller blogartikel et mere positivt omdømme mht. mit barn? Afslører disse oplysninger fysiske eller mentale udfordringer, der potentielt kan dukke op igen, om mange år, når mit barn søger job eller uddannelse? Alt det, vi poster online – og alt det, som andre poster om os – bidrager til vores permanente, digitale omdømme.
Ved med at slå feriebillederne op:
Du ønsker ikke altid, at alle og enhver skal vide, hvor du er. Hvis folk ved, at du er væk hjemmefra, ved de også, at hjemmet måske er tomt og sårbart. I stedet for at dele rejsebillederne i realtid, bør du oprette et feriealbum, når du vender tilbage. Sørg for, at man tydeligt kan se, du er kommet hjem igen.
Begræns identifikatorer i billeder eller indlæg om dine børn:
Overvej at bruge kaldenavne eller aliaser til dine børn på nettet. Vær forsigtig med, hvad der er kan ses på billederne med dine børn. Lad være med at vise billeder af dit hus, hvor husnummeret kan ses, eller nævne, hvilket område, du bor i. Specifikke detaljer, som et skilte i baggrunden, kan give folk en idé om, hvor dine børn befinder sig.
Undgå at dele oplysninger om dit barns skole:
Der foregår en masse sjove ting på dit barns skole – koncerter, sportsdage eller mange andre begivenheder. Men det er ikke en god idé at dele navnet på barnets skole på sociale medier eller din blog – hvis du gør det, kan det bringe dit barns sikkerhed i fare. Hvis dit barn har en karakteristisk skoleuniform, med et genkendeligt logo eller emblem på, så tænk dig om to gange, før du deler billederne.
Undgå at dele fødselsdatoer:
Du vil måske gerne dele billeder af dine børn, på deres fødselsdage, men vær forsigtig med at dele den faktiske fødselsdato. Hvis du deler billeder af deres fødselsdag, bør du være vag og utydelig mht. selve datoen. En fødselsdato er en information, der kan være nyttig for en cyberkriminel.
Tjek indholdet:
Hvis dine børn skriver indlæg på familiebloggen, så bed dem om at vise dig det, de skriver, før de udgiver det. Diskuter potentielle problemer og forklar, hvorfor bestemt indhold måske eller måske ikke er passende at udgive på nettet.
Brug en forældrekontrol-app:
Forældre, der gerne vil sikre deres barns mest muligt på nettet, bør overveje at bruge en forældre-kontrolapp, som Kaspersky Safe Kids - der kan blokere voksenindhold, administrere adgangen til upassende spil og apps og administrere skærmtiden på hver enkelt enhed.
Derudover vil brugen af en god antivirus også hjælpe med at holde dig og din familie sikre på nettet. Kaspersky Total Security arbejder 24/7 for at beskytte dine enheder og data. Den blokerer trusler, som virus, malware, ransomware, spionapps og alle de nyeste hacker-tricks.
Relaterede artikler: