Der var engang, hvor mobning var et problem, der primært udfoldede sig i skolegården. Det er ikke længere tilfældet. Nu er der "cybermobning" – et voksende problem for mange skoler. Og i sine værste former kan cybermobning faktisk være en form for kriminalitet.
Hvad er cybermobning?
Cybermobning finder sted, når en teenager eller et yngre barn bruger en computerenhed til at ydmyge, true eller på anden måde chikanere en jævnaldrende. Det kan ske via en laptop, smartphone eller tablet, og det leves ud via platforme som sms, e-mails, sociale medier, online fora og chatrum. Udstyret med en internetforbindelse og en kompatibel enhed kan cybermobbere skabe ravage mod deres ofre til enhver tid, uanset hvor de befinder sig. Og da handlingen i modsætning til fysisk mobning ikke kræver interaktion ansigt til ansigt, kan det være svært at fange mobberne i gerningsøjeblikket.
Eksempler på cybermobning
Cybermobning an tager mange grusomme former og afskygninger. En mobber kan sende beskeder via sms eller e-mail med den hensigt at håne eller true sit offer. I mere skadelige tilfælde kan de bryde ind i en e-mail eller konto på sociale netværk for enten at stjæle ofrenes identitet eller gøre dem pinligt berørte ved at offentliggøre ærekrænkende indlæg i deres navn. Nogle cybermobbere går så langt som at opbygge en hjemmeside med henblik på at ydmyge deres udvalgte offer.
Tendenser inden for cybermobning varierer mellem kønnene. For eksempel er mandlige mobbere kendt for at true andre drenge med fysiske overgreb, mens de chikanerer piger med seksuelle tilnærmelser via sms'er. Piger kan derimod finde på at afsløre hemmeligheder eller sprede løgne og rygter om andre piger for at få hævn for noget, de har opfattet som en overtrædelse. Nogle spiller rollen som de "slemme piger" med nedladende bemærkninger på sociale medier og holde kammerater uden for onlinekliker.
Følgevirkninger af cybermobning
For ofrene kan følgerne af mobning i enhver form variere fra at føle sig krænket og vred til at føle sig hadet og selvmordstruet. Det er ikke ualmindeligt, at ofrene for disse barbariske handlinger udvikler et lavt selvværd, angst, depression og andre problemer, som potentielt kan bringe deres mentale og følelsesmæssige sundhed i fare. Cybermobning kan få endnu større indvirkning på dens ofre på grund af de kanaler, hvor chikanen finder sted. For eksempel kan følsomme oplysninger, der deles via e-mail, sendes til snesevis af klassekammerater, mens pinlige fotos kan nå tusindvis af mennesker, hvis det sker via sociale medier.
Fra cybermobning til cyberkriminalitet
Selv om love inden for den hurtigt skiftende verden af online sociale netværk er under stadig udvikling, kan cybermobning krydse grænsen og blive til cyberkriminalitet. I 2011 blev to piger på 11 og 12 år sigtet for cyberstalking og alvorlig computerindtrængning for de forbrydelser, som de angivelig havde begået mod en anden 12-årig pige, der var en tidligere veninde. De to piger blev anklaget for at have slået nøgenbilleder og beskeder op på offerets Facebook-profil, efter de havde fået fingrene i hendes adgangskode. Begge tiltalte stod til at få op til 30 dage i en sikret institution for deres påståede forbrydelser. Denne sag er blot ét eksempel på, hvordan cybermobning kan resultere i en cyberkriminel handling, der er i strid med gældende lovgivning. Samtidig understreger sagen den stigende betydning af Internetsikkerhed for børn.
Sådan stoppes cybermobbere
Det bedste forsvar mod cybermobning er forebyggelse, og forældre kan spille en aktiv rolle i processen ved at overvåge deres børns digitale aktiviteter. Ud over at sikre dig, at du ved, hvem de kommunikerer med via telefon og sms, kan du bruge internetsikkerhedssoftware til at blokere for adgang til upassende indhold online. Det vigtigste er dog, at du taler med dine børn om cybermobning. Sørg for, at de ved, at det er OK, at de henvender sig til dig, en lærer, en rådgiver eller en anden, de har tillid til. Jo før de siger fra, jo hurtigere kan man sætte en stopper for vanviddet.
Andre artikler og links relateret til cybermobning
- Sådan sørger man for internetsikkerhed for børn
- Infografik: Internetsikkerhed for børn
- Kaspersky Internet Security Software