Gå til hovedindhold

Sikkerhed og farer ved shopping på nettet, og hvordan du passer på dig selv

I de senere år, har man set en voldsom stigning i handlen på nettet. De største webshops tilbyder forbrugerne flere muligheder og større produktudvalg, mens de fysiske butikker tilbyder deres egne fordele, over nettet, for at være konkurrencedygtige og erobre en del af netmarkedet. Derudover er mange mennesker, ovenpå coronapandemien, gået over til at handle på nettet, frem for at bruge de lokale butikker. Desværre, efterhånden som forbrugernes aktivitet på nettet er steget, er cyberkriminaliteten også – med store økonomiske tab for de uheldige ofre.

Selvom der findes internetsvindel og cyberkriminalitet, betyder det ikke, at du bør lade være med at handle på nettet. Du kan sagtens shoppe sikkert online, bare du er opmærksom på de potentielle farer og tager de passende forholdsregler.

Farer ved handel på nettet

Potentielle farer ved webshopping omfatter:

Identitetstyveri

Det involverer typisk cybersvindlere, der hacker sig ind på webshops og stjæler brugernes login- eller kreditkortoplysninger. Dermed kan de efterligne brugere og handle på deres vegne eller sælge personlige oplysninger til andre svindlere på nettet.

Falske webshops

Desværre findes der også falske webshops. Svindlere kan oprette falske sider, der er designet til at ligne de veletablerede, ægte forhandlere. De kopierer både designet og layoutet og stjæler logoerne for at få de intetanende brugere til at tro, at de besøger en helt ægte hjemmeside. De tilbyder fx populære tøjmærker, smykker og elektronik til ekstra gode priser. Nogle gange får brugere de varer, de har betalt for, selvom de så viser sig at være falske. Andre gange får brugerne slet ikke noget som helst.

Ukrypterede data

Nogle sider krypterer ikke data. Hvis siden ikke bruger et opdateret SSL-certifikat, er den mere sårbare over for angreb. De hjemmesider, hvis URL starter med HTTP i stedet for HTTPS, er ikke sikre – og udgør en risiko for de kunder, der deler kreditkort- eller andre følsomme oplysninger med den pågældende side.

Databrud

Når du handler på nettet, deler du følsomme oplysninger med forhandlerne, som fx dine bank- eller kreditkortoplysninger, kontaktoplysninger og adresse. Hvis hackerne opnår uautoriseret adgang til webshoppen, kan dine oplysninger kan blive afsløret ifm. et databrud.

Falske anmeldelser

Mange webshoppere læser anmeldelser, før de handler. Vær dog opmærksom på, at det ikke alle nettets anmeldelser, der er ægte. Hvis en bestemt forhandler har massevis af anmeldelser, der virker for gode til, at det er sandt eller mangler detaljer, så prøv at tjekke kilden og lyt til din mavefornemmelse.

Falske apps

Mange ægte webshops bruger dedikerede apps. Cybersvindlerne forsøger så at efterligne dem, ved at skabe falske versioner af dem. De forsøger at opsnappe dine personlige oplysninger, som fx bank- eller kreditkortoplysninger, plus brugernavne og adgangskoder.

Ikke sikret Wi-Fi

Ikke sikret Wi-Fi på offentlige steder medfører også farer for sikkerheden. Der gælder fx risikoen for, at hackerne trænger ind mellem dig og forbindelsespunktet. Hvis du handler i en webshop, over et ikke sikret Wi-Fi, er der fare for, at hackerne får fat i de personlige oplysninger, du overfører, som dine kreditkort- og kontaktoplysninger.

Adware

Adware henviser til uopfordrede annoncer, der dukker op på skærmen, når du surfer på nettet. Adware er en sammentrækning af ”advertising software”, som skal generere indtægter til ejeren. Adware kan godt være legitimt, selvom cybersvindlerne kan udnytte dem til deres fup – fx ved at lokke dig ind på svindelsider, der forsøger at fange dine personlige oplysninger. Nogle gange kan man forårsage en infektion ved bare at lukke for pop op-annoncen, ved at klikke på ”X”-et.

Phishing

Dette involverer svindlere, der sender falske e-mails, som ser ud til at komme fra en ægte forhandler. Disse mails indeholder normalt en vedhæftet fil eller et link, der er designet til at narre modtageren til at klikke på dem – normalt starter det så en malware-infektion.

Er det sikkert at handle på nettet?

Når man tænker på alle de farer, er det rimeligt at spørge om det sikkert at handle på nettet? For det meste, ja: nethandel er sikkert nok. Det kan være de enkelte personer og deres internet- og shoppingvaner, der gør det usikkert. Og det er præcis det, cybersvindlerne udnytter.

De er afhængige af, at du ikke ved, hvordan du identificerer og undgår phishing-mails. De er afhængige af, at du bruger svage adgangskoder eller samme brugernavn og adgangskode til alle dine netkonti. De er afhængige af, at du bruger offentlige Wi-Fis til at logge på dine private konti. I bund og grund er de afhængige af, at du, forbrugeren, ikke følger bedste praksis, når det gælder cybersikkerhed.

Hvis cybersvindlerne får fat i dig, kan det koste dig meget mere, end bare pengene på din bankkonto – det kan koste dig din identitet, og skaber masser af økonomiske og personlige problemer for dig.

Man ser løbende historier om nettets svindlere og hackere. Fakta er, at cybersvindlerne har sværere ved at få fat i dine kreditkortoplysninger over internettet, end over telefonen, via posten eller på en restaurant. Derfor kræver sikker webshopping dog ekstra årvågenhed.

Sådan tjekker du, om en hjemmeside er sikker at handle på

Hvordan skelner man mellem sikre og usikre shoppingsider? Her er nogle tegn, du bør kigge efter:

Tjek SSL-certifikatet

SSL står for ”Secure Sockets Layer” og viser, at en hjemmeside er sikker at handle på. Grundlæggende, er det en krypteringsmetode, som hjemmesider, der beder om følsomme eller personlige oplysninger – som fx dine kreditkortoplysninger – bør bruge. For at se, om en webshop bruger et opdateret SSL-certifikat, bør du kigge efter hængelåse-ikonet, i browserens adresselinje, eller om URL’en starter med HTTPS, og ikke bare HTTP (S’et står for ”sikker”).

Se efter en fortrolighedserklæring

Fortrolighedpolitikken forklarer, hvordan virksomheden indsamler, bruger og opbevarer følsomme data, fra sine kunder. Selvom love og regler varierer på verdensplan, bør de velrenommerede webshops altid have en klar fortrolighedserklæring. Hvis det ikke er tilfælde, kan det være en advarsel.

Undgå tilbud, der virker for gode til at være sande

Hvis et hjemmeside ser ud til at sælge designertøj eller smykker eller elektronik til langt under den sædvanlige udsalgspris, bør de spørge dig selv, om det er for godt til at være sandt. Du risikerer at købe forfalskninger eller kopier.

Kig efter en adresse og et telefonnummer

De legitime forhandlere har typisk både et telefonnummer og en fysisk adresse, som står i sidehovedet eller -foden. Hvis du er usikker på, om en webshop er ægte, kan du tjekke det, ved at kopiere og indsætte dens adresseoplysninger i en søgemaskine, og se om placeringen kan verificeres. Falske sælgere undgår typisk at oplyse deres adresse eller også bruger de en falsk.

Hold øje med stave- og grammatikfejl

Velrenommerede mærker forsøger ofte at sikre, at hjemmesidens tekst og billeder er af god kvalitet. Hvis en hjemmeside virker dårligt skrevet og har mange stave- eller grammatikfejl, kan det tyde på, at sælgeren ikke er helt réel. Andre faresignaler kan være dårlige billeder, ingen returpolitik og manglende mulighed for at skrive anmeldelser.

Tjek om hjemmesiden modtager betaling med kreditkort

Kreditkort betragtes som en af de sikreste metoder til at foretage transaktioner på nettet med. Det er nemlig nemmere for kreditkortets udsteder at refundere penge, der går tabt på grund af svindel. Hjemmesider, der ikke modtager betaling med kreditkort, kan være grund til bekymring, fordi det er sværere for svindelsiderne at opnå en certificering fra kreditkortselskaberne.

Tjek anmeldelser på nettet

Selvom anmeldelser godt kan forfalskes, er det stadig en god ide at tjekke det overordnede mønster af anmeldelser fra andre kunder, når du handler på nettet. Pålidelige anmeldelses-sider giver ofte en fornemmelse af, hvor ægte en forhandler er, og hvad andre kunder tænker, før du køber noget.

Sørg for din sikkerhed, når du handler på nettet, ved at tjekke anmeldelserne og tænke dig om, når det gælder noget, der virker for godt, til at være sandt. Billedet viser en kvinde, der kigger på webshop, med en åben kasse, med nye sko, foran sig.

Tip om sikkerheden ved webshopping

Her er nogle tip, til sikker og og tryg handel på nettet.

Indtast URL’en direkte i adresselinjen

Svindlere, der sender phishing-e-mails, regner med, at du klikker på linket i mailen, der fører dig til forhandlerens ”hjemmeside” – og det samme gælder links til falske søgeresultater. Linkene fører dig videre til flotte kopisider. Så, når du tror, du indtaster dit brugernavn mv. på Amazons hjemmeside, giver du det faktisk til en cybersvindler.

For at sikre dig, at du besøger den rigtige, autentiske forhandlers hjemmeside, er det meget sikrere at indtaste forhandlerens URL i adresselinjen, på din browser. Det kræver lidt mere af dig, men den helt enkle handling hjælper dig med at undgå at besøge en falsk eller ondsindet hjemmeside.

Få et midlertidigt kreditkort

Cyberkriminelle har udviklet avancerede teknikker og malware, der kan omgå din bedste indsats for at handle sikkert på nettet. Som et ekstra sikkerhedsniveau, kan du bruge et midlertidigt kreditkort, når du handler på nettet, frem for dit almindelige kreditkort. Spørg dit kreditkortselskab, om du kan få udstedt et midlertidigt kreditkortnummer.

Det gør mange kreditkortselskaber, så du kan foretage et engangskøb. Dette forhindrer svindlere, der klarer at stjæle dit kreditkortnummer, i at foretage yderligere køb, på dine vegne. Undgå dog at bruge de kreditkort til køb, der kræver regelmæssige betalinger eller automatisk fornyelse.

Nogle banker tilbyder også virtuelle kreditkort. De virker som dit almindelige kort, der genereres bare et tilfældigt kontonummer, til hvert køb, så hackerne ikke kan bruge nummeret igen.

Dediker en computer til netbank og webshopping

Hvis du har mere end én computer, kan det være en god idé kun at dedikere en af dem, til netbank og webshopping. Når du undgår at bruge computeren til gængs browsing, downloads, e-mail, sociale netværk og andre onlineaktiviteter, får du en helt ”ren” computer fri for computervira og andre infektioner.

Brug en dedikeret e-mailadresse

Ligesom den ”rene” computer, kan du lave dig en ”ren” e-mailadresse. Opret en e-mailadresse, som kun bruges til webshopping. Det begrænser antallet af spambeskeder og reducere risikoen for at åbne ondsindede e-mails, der er forklædt som salgskampagner eller lignende.

Hvis du fx bruger din dedikerede webshopping-mail til Amazon, og får en besked fra Amazon, på din almindelige mail, der fortæller om et problem med en ordre eller din Amazon-konto, så ved du, at det nok er en falsk eller ondsindet besked, cybersvindlere.

Administrer og beskyt dine kodeord på nettet

Brug af stærke adgangskoder og forskellige adgangskoder, til hver webkonto, er en af de vigtigste ting, du kan gøre, for handle sikkert på nettet. Det kan godt være svært at huske de forskellige adgangskoder, især når de består af mange bogstaver, tal og specialtegn. Du kan dog bruge en password manager, der kan hjælpe dig. En god ”password manager” eller adgangskodeadministrator krypterer også adgangskoder, der ellers ville stå i almindelig tekst. Nogle antivirus- og sikkerhedsprogrammer kommer også med adgangskodestyring og sikkerhedsfunktioner.

Undgå at bruge offentligt Wi-Fi til at logge ind på dine webkonti med

Caféer, hoteller, restauranter og andre offentlige områder tilbyder ofte gratis Wi-Fi. Det kan være praktisk, når du vil tjekke mail, surfe på internettet og lave andre aktiviteter, på nettet. Det, at bruge offentligt Wi-Fi, til at logge ind på en privat konto med, udgør en sikkerhedsrisiko. Dygtige hackere kan kapre Wi-Fi-signalet eller endda oprette deres eget, som de narrer dig til at bruge. Dermed kan de se alt, hvad du foretager dig, på din mobile enhed eller bærbare computer. Det betyder, at hvis du logger ind på netbanken eller en webshop, får hackeren fat i dit brugernavn og din adgangskode.

Du bør også være meget forsigtig, når du bruger offentlig Wi-Fi i fysiske butikker. Når du fx er ude i et indkøbscenter – og ved at foretage et køb – tjekker du sikkert diverse webshops for at se, om de er billigere. De regner cybersvindlerne med, så de opsnapper dine data, adgangskoder, loginoplysninger og økonomiske oplysninger. Hvis du skal bruge internettet, når du handler, er det mere sikkert at gøre det via telefonens netværk.

Brug et VPN

Hvis du absolut skal handle på nettet, mens du bruger offentligt Wi-Fi, skal du først installere et VPN (et virtuelt privat netværk). VPN’et krypterer alle de data, der overføres mellem din computer eller mobile enhed og VPN-serveren. Det betyder, at hackerme ikke kan opsnappe dem, selvom de har adgangskoden til det Wi-Fi-netværk, du bruger. VPN’et hjælpe med at handle sikkert på nettet, når du er på et offentligt Wi-Fi.

Hold dig til velkendte mærker, du kender eller har hørt om

Når det er muligt, så køb fra de forhandlere, du kender, især dem, der har et godt omdømme. Og selv der, er det vigtigt at passe på – Svindlerne staver ofte navnet på deres falske hjemmesider forkert, helt med vilje, for at virke som en velkendt mærkevirksomhed. Hvis du er ude efter en speciel vare, der kun fås på en uafhængig hjemmeside, så tjek tingene grundigt, før du afslører dine økonomiske oplysninger.

Hvis du køber noget, fra en ny leverandør, bør du undersøge alt omhyggeligt

Du kan fx tjekke, om du kan kontakte sælgeren, hvis der går noget galt med ordren – og se efter en e-mail, et telefonnummer eller en adresse, plus en returpolitik. Leverandørens feedbackhistorik viser også hans pålidelighed og integritet. Anmeldelser på nettet give ofte en ide om, hvor ægte webshoppen er.

Vær opmærksom på de oplysninger, der anmodes om

Undgå at give flere oplysninger, end nødvendigt, for at gennemføre dit køb. Del aldrig personlige oplysninger over telefonen, medmindre du selv har ringet op. Svar aldrig på uopfordrede anmodninger om personlige oplysninger (især adgangskoder samt kreditkort- eller bankkontonumre).

Foretag kun betalinger over nettet, via sikre, pålidelige betalingsmetoder

Når det er muligt, så brug kreditkort – så er dine køb typiske forsikrede. Hvis du ved et uheld, kommer til at indtaste dine kredit- eller betalingskortoplysninger på en ondsindet hjemmeside eller svarer på en mistænkelig e-mail, med de oplysninger, skal du straks kontakte banken eller kreditkortselskabet og fortælle dem det. Send aldrig kontanter med mail.

Vær ekstra forsigtig, når du bruger din mobil til webshopping

De kortere URL’er, man ofte bruger, fordi de er nemmere på telefonen, kan også narre dig til at besøge risikable hjemmeside.

Log altid af, når du har handlet på nettet

Når du er færdig med webshoppingen, skal du altid logge af.Det gælder især, hvis du deler en computer med andre, eller hvis du har brugt en offentlig computer (på en internetcafé) eller et offentlige Wi-Fi.

Læs dine kreditkortudtog

Når du modtager dine kreditkortudtog, skal du gennemgå dem og kigge efter uautoriserede betalinger. Hvis der er noget usædvanligt, skal du straks melde det. Sørg for, at dine børn ikke har adgang til dine webkonti, og begræns deres adgang til dine kreditkort- og bankoplysninger.

Installer antivirus- eller anti-malwareprogrammer

Brugen af en godt antivirusprogram beskytter mod sikkerhedstrusler, når du handler på nettet.

Anbefalede produkter

Læs mere her

Sikkerhed og farer ved shopping på nettet, og hvordan du passer på dig selv

Er det sikkert at shoppe og handle på nettet? Forstå risici ved shopping på nettet, hvordan du tjekker, om en hjemmeside er sikker at handle på, og hvordan du passer på dig selv.
Kaspersky logo

Relaterede artikler