Gå til hovedindhold

Svindel med coronavirus og spil på nettet: Sådan beskytter du dig og din familie

Trods de økonomiske udfordringer ifm. coronavirus, blomstrer den globale videospilindustri. Den sociale afstand, der reducerer fysisk samvær til et minimum og opfordrer folk til at blive hjemme, betyder, at mange søger de virtuelle verdener for at glemme krisen. Salget af videospil i USA nåede sit højeste niveau i ti år i marts, og alle spilindustriens giganter oplever store stigninger i antallet af brugere.

Stigningen i publikums engagement understreger faren ved spillet på nettet, fordi svindlerne forsøger at udnytte situationen med coronavirussen. Fordi onlinespil involverer spillevalutaer, køb i spillene samt rigtige penge, der gemmes i e-tegnebøger, udgør de et mål for svindlerne.

Unge mennesker kan være mindre opmærksomme på risiciene og er derfor mere udsatte for dem. Læs videre og forstå mere om farerene ved onlinespil og se hvordan, du kan beskytte dig og din familie.

Farerne ved spil på nettet

For de fleste brugere er spil på nettet en harmløs aktivitet. Men der er farer, som fx inkluderer:

Afhængighed

Det er når spillet på nettet bliver til mere end bare sjov ogi stedet en besættelse - som æder store mængder af personens tid.

Cybermobning

Cybermobning sker, når en teenager eller et yngre barn bruger en computerenhed til at ydmyge, true eller på anden måde chikanere en jævnaldrende. Det kan ske via multiplayer-spil på nettet og enheder, der er på nettet, som fx Xbox Live og mv..

Faren for at miste penge

Spillevaluta, køb i spillet og rigtige penge, der gemmes i e-tegnebøger, udgør mål for svindlerne.

Malware

Nogle gange bliver brugerne bedt om at downloade et software-plug-in for at spille et bestemt spil. De sendes måske videre til andre hjemmesider, hvor ondsindet software udløses og angriber sikkerheden og fortroligheden på brugerens enhed. Der kan være virus i de spilfiler, som betyder, at brugeren ubevidst giver adgang til sit system under installationen.

Problemer med fortroligheden

Ved at samle data fra spil og andre kilder, kan hackerne muligvis få adgang til andre eksisterende konti, fx på de sociale medier, eller oprette nye konti - endda hele digitale identiteter - i dit navn.

Skjulte gebyrer

Nogle onlinespil bruger "freemium"-modellen, som betyder, at de giver dig noget indhold gratis; til gengæld kræver de betaling for adgangen til hele spillet samt alle dets funktioner og muligheder. I nogle tilfælde kræver spillene, at brugerne tilknytter et kreditkort til deres spillerprofil. Kortet opkræves automatisk, når brugerne køber nye ting eller tjenester.

Eksempler på svindel med spil og coronavirus

Det meste af den svindel, som sker med spil på nettet, er simpelthen opdaterede versioner af gamle svindelnumre. De er dog blevet meget hyppigere, fordi der er kommet endnu flere på nettet under pandemien.

Typisk svindel med spil på nettet kan fx være:

Sende spillerne videre til tredjepartssider

Siderne ligner ægte hjemmesider, hvor brugerne kan købe tilføjelser til spillet, som fx tøj, våben eller nye evner eller adgang til at generere webvaluta til brug i spillet. Siderne er imidlertid falske og narrer brugerne til at betale for køb eller belønninger, de aldrig får.

Målretning af spillernes IP-addresser

IP-adressen er hver brugers unikke internetplacering. Når angriberne har din IP-adresse, kan de finde din fysiske adresse, dit fulde navn og andre følsomme oplysninger. De oplysninger giver hackerne mulighed for at udføre angreb og stjæle oplysninger om dine penge og spillekonti.

Phishing

Det er spilversionen af en velkendt phishing-svindel, hvor brugeren narres til at oplyse sine kontooplysninger. Svindlerne sender en e-mail til spilleren, der fortæller, at han eller hun skal bekræfte sin adgangskode og sine login-oplysninger. Når spilleren klikker på linket i e-mailen, føres han eller hun til en falsk login-side, der beder personen om at indtaste sin adgangskode og brugernavn - så man kan stjæle spillerens kontooplysninger.

Falske mobilversioner af populære onlinespil

Når de først er downloadet, installerer de falske apps malware på ofrenes telefoner eller computere. Svindlerne bruger malware til at fange oplysninger fra spillernes webkonti, som fx dem, der bruges til at få adgang til onlinetilbud på populære platforme for videospil og konsoller. De bruger også oplysninger til at stjæle følsomme brugeroplysninger, som fx kreditkortoplysninger, hjemmeadresser og telefonnumre.

Målretning af børn

Cyberkriminelle kan fx "groome" børn via spillenes stemmechats, samtidig med, at de får børnene til at betale for ting for dem i spillet - typisk via deres forældres kreditkort. Nogle gange overbeviser svindlerne børnene om at give dem deres loginoplysninger eller klikke på et link, de sender dem - for at få adgang til barnets konto. Når de cyberkriminelle får fat i oplysningerne, kan de stjæle virtuelle penge, online valuta eller endda de rigtige penge i deres e-tegnebøger. Virtuel valuta og stjålne konti sælges derefter på det mørke internet, hvilket omfatter rigtigt mange rigtige penge, når de virkelige midler hæves fra tegnebøgerne.

Sådan bevarer du sikkerheden og beskytter dig mod svindel med spil på nettet

Du kan fx sikre dig ved at bruge et VPN. VPN står for “Virtual Private Network”, som gør din personlige internetforbindelse privat, ved at få den til at fremstå som et netværk fra en anden placering (Det kan være et andet sted i verden eller i dit eget land). VPN'er er nemme at installere og kræver kun en lille smule konfiguration at bruge, mens fordelene omfatter:

  • Styrkelse af din sikkerhed mod angreb, som fx DDoS - som kan bruges mod spillemodstandere på nettet, især i konkurrencernes spillesituationer.
  • Ekstra sikkerhed ved data- og banktransaktioner - da VPN'et giver dig en forbindelse, som ikke kan spores.

Der findes VPN-klienter til Mac, Android, PC og Apple iOS, og Kaspersky tilbyder VPN Secure Connection som kan installeres på tværs af flere forskellige enheder og operativsystemer.

Du kan godt finde gratis VPN'er. De har dog ofte databegrænsninger og giver muligvis ikke fuldstændig beskyttelse. Før du vælger dit VPN, bør du læse servicevilkårene, for at sikre dig, at du forstår, hvad der er dækket - inklusive fortrolighedspolitikken. Husk på, at selvom nogle VPN-tjenester hævder, at de forsvarer sig mod malware og phishing-sider, giver de ikke det samme beskyttelsesniveau, som de unikke antivirusprogrammer. Derfor er det bedst at have begge dele.

Sådan beskytter du dig mod svindel med spil på nettet””

7 tip til sikkerhed ved spil på nettet

  1. Køb kun via de officielle hjemmesider, der er knyttet til spillet. Klik aldrig på links, der sender dig videre til tredjeparts sider.
  2. Svar ikke på e-mails eller messengerbeskeder, der anmoder om dine bank-, økonomiske eller personlige oplysninger, selvom de ser ud til at komme fra spillets platform. Legitime virksomheder beder ikke om informationer via messenger.
  3. Del aldrig personlige oplysninger, identificerende data eller kontooplysninger over nettet. Del aldrig loginoplysninger med vennerne.
  4. Brug en stærk adgangskode til dit login i spillet. En stærk adgangskode er en kode, som er vanskelig at gætte og indeholder en kombination af store og små bogstaver plus tal og symboler. Brug aldrig den samme adgangskode til forskellige konti.
  5. Brug tofaktorgodkendelse: Det betyder, at du - og enhver anden, der prøver at få adgang til din konto - skal bruge to former for identifikation for at logge ind på din side, typisk din adgangskode og dit telefonnummer. Typisk indtaster du din adgangskode, når du logger ind på din spilkonto. Din konto sender så en kode til din smartphone, e-mail eller bruger en godkendelsesapp. Du skal indtaste den kode, for at få adgang til din spilkonto. Det ekstra trin gør det sværere at hacke dine konti.
  6. Klik aldrig på nogen links, der beder dig om at bekræfte din adgangskode igen. Slet i stedet enhver e-mail, der beder dig om at opdatere dine loginoplysninger.
  7. Undgå at bruge betalingskort til køb. Kreditkort giver større sikkerhedsbeskyttelse og er ikke knyttet til en konto med begrænsede beløb.

Spil på nettet: Sådan sikrer du børnene

  • Overvej at konfigurere forældrekontrollen. Uanset hvilken enhed, du bruger, er der indstillinger, der gør det muligt at specificere, hvordan man interagerer med andre spillere. Det kan fx være kun at kommunikere med de eksisterende venner.
  • Du kan også sætte grænser for, hvor længe man må spille, via den samme forældrekontrol. Det er en god ide at udforske indstillingerne, før dit barn spiller løs. Opmuntr dit barn til at tage regelmæssige pauser fra skærmen.
  • Tjek spillets indhold – de fleste spil har en aldersgrænse, som er baseret på indholdet. Spil med voldeligt eller seksuelt indhold har en højere aldersgrænse. Tjek den, så du kan vurdere, om spillet passer til dit barn. Du kan også tjekke Entertainment Software Rating Board.
  • Overvej at holde spillesessioner i det fælles familieområde, så du kan se, hvad der sker.
  • Sørg for, at de vælger et brugernavn, der ikke afslører nogen personlige oplysninger. Hvis spillet giver mulighed for at oprette en personlig profil, skal du sørge for, at dit barn ikke giver nogen personlige oplysninger, som fx deres navn, alder, sted, skole, økonomiske oplysninger eller adgangskoder til kontoen.
  • Sørg for, at dit barn bruger en godkendt version af spillet, som er downloadet fra en ægte kilde, og som du har en licens til. Fortæl dem om risikoen ved ulovlige downloads og fildelingssider, som kan medføre en stor risiko for malware. Mind dem om, at piratkopier af spil også kan indeholde malware.
  • Vis dit barn, hvordan man indberetter dårlig opførsel. Forklar dem, hvordan de kan indberettet eller om nødvendigt blokerer spillere på Xbox Live, PlayStation Network, Steam eller den platform, de foretrækker.
  • Læs spillets vilkår og betingelser – og tjek fx om der er nogen skjulte gebyrer. Find ud af, hvordan spiludgiveren håndterer dårlig opførsel eller uacceptabelt indhold.
  • Tal med børnene. Før regelmæssige samtaler med børnene om at holde sig sikker og tryg på nettet. Sæt dig ned med dem og blive enige om, hvilken type spil de må spille, og hjælp dem med at forstå, hvorfor andre folk måske ikke er dem, de foregiver at være på nettet. Tal om, hvad der er og ikke er passende at sige, når man spiller spil på nettet. 
  • Spil med i dine børns spil på nettet af og til og på tilfældige tidspunkter. Det giver dig en idé om de spil, de spiller, og hvem de spiller og snakker med.
  • Sørg for, at du har en opdateret antivirussoftware kørende. Produkter, som Kaspersky Antivirus, beskytter din pc og blokerer vira og malware i realtid.
Tip om sikkerheden ved spil på nettet””

Hvad gør du, hvis du bliver offer for svindel med spil på nettet

Hvis du eller nogen, du kender, er blevet udsat for svindel med spil på nettet:

  • Du kan indsende en detaljeret rapport via spillets supportside.
  • Du skal kontakte dit kredit- eller betalingskortselskab for at protesterer mod hævningerne.
  • Hvis du har givet svindlerne personlige oplysninger, bør du ændre alle dine adgangskoder fra A-Z, inklusive koderne til de sociale medier.
  • Du kan indberette svindel til lokale organisationer, som fx forbrugerstyrelsen. I England, kan du kontakte Citizens Advice Bureau, mens du i Australien kan kontakte Australian Competition and Consumer Commission.
  • Hvis svindleren truer dig, kan du overveje at kontakte det lokale politi.

Hvis du er en forælder, som er bekymret for dine børn, kan du overveje at bruge Kaspersky Safe Kids: det er designet til at hjælpe dig med at beskytte dine børn på nettet. Det inkluderer en app, som ligger på dit barns enhed, plus en app på din telefon, som viser dig rapporter og tilpasser indstillingerne. Det giver dig også mulighed for at administrere adgangen til spil og upassende apps.

På trods af de mulige farer, vi har skitseret, er det trods alt vigtigt at holde den sociale kontakt i en tid med fysisk afstand - og videospillene på nettet giver os muligheden for det. Bare husk at være opmærksom på svindel, som udnytter corona og installer cybersikkerhed på alle dine enheder og spil sikkert.

Relaterede artikler:

Svindel med coronavirus og spil på nettet: Sådan beskytter du dig og din familie

Coronavirus har medført en stigning i spil på nettet, og det store publikumsengagement tiltrækker svindlerne. Se hvordan, du beskytter dig og din familie.
Kaspersky logo

Relaterede artikler