Ifølge Kaspersky Labs forskning blev 34 procent af internetbrugere i hele verden angrebet af skadelige programmer i 2012. Som altid var de mest populære indgangsvinkler for angriberne udbredte programmer som Java, Acrobat Reader og Internet Explorer. Men da vi i stigende grad opnår adgang til onlineoplysninger via forskellige internetenheder — smartphones, iPads, apps osv. — ændrer hackere deres håndværksmæssige kompetencer lige så hurtigt for at holde trit med ændringerne i brugeradfærd. De trusler, vi står overfor som brugere, findes på enhver tilsluttet enhed, uanset hvor sikker enheden er.
Flere sikkerhedstrusler mod operativsystemet på alle enheder
Engang blev malwareprogrammer designet til bestemte operativsystemer. Engang var det også tilfældet, at de var målrettet Windows langt oftere end Mac OS. Intet af det er så sandt, som det plejede at være. Nyere trusler, såsom Morcut Trojan, forklæder sig som applets eller tilføjelsesprogrammer og kan downloade sig selv på ethvert system, fordi de indeholder scripts, der passer til de forskellige systemer, og når de først er aktiveret, identificerer de operativsystemet og indsætter den pågældende version af deres ondsindede kode. Efter at Mac-enheder i flere år har været stort set fri for trusler, er truslerne i højere grad rettet mod Apple-produkter: Kaspersky Labs antiviruseksperter oprettede 30 procent flere signaturer med henblik på at registrere Mac-trojanere i 2012, end de gjorde i 2011. Blandt de mest populære Mac-malwareprogrammer er Trojan.OSX.FacCo.a og Jahlav, som begge er trojanere forklædt som videocodecs. I virkeligheden er de programmer, der stjæler brugerdata og downloader flere ondsindede programmer.
Mobilenheder:
Næsten al mobilmalware i 2012 blev udviklet til at udnytte sikkerheden på enheder, der kørte Android-platformen, ikke mindst fordi der sælges flere Android-enheder end iOS-enheder, men også fordi Googles åbne tilgang til appsalget åbner døren mere op for angribere, end Apples gør. Der er et andet problem med Android: Mange legitime Android-apps arbejder med reklamenetværk, der i bedste fald befinder sig på skyggesiden og i værste fald er ondsindede, idet de får adgang til personlige oplysninger, som f.eks. e-mails og telefonnumre, og således udgør en sikkerhedsrisiko for din Android-enhed. Det betyder ikke, at App Store er fri for skadelige apps — det første mistænkelige program, kaldet Find and Call (Find og ring) — et program, der søgte brugerens e-mail og telefonnummer for at oversvømme dem med spam — blev registreret i juli 2012.
Uanset platformen kan disse trusler eskalere til alt lige fra irriterende spam til identitetstyveri, som påvirker sikkerheden på enheden. Malwareprogrammer rettet mod mobilenheder kan bruges til at få adgang til brugerens e-mails, stjæle adresseoplysninger fra vedkommendes telefonbøger, bruge geografisk placering til at spore brugere, aktivere deres kameraer for at lette identitetstyveri og endda overtage telefoner og gøre dem til endnu en fangarm i massive verdensomspændende botnets. Og det er ikke kun smartphones, der er mål for angreb — tablets og Smart TV'er bliver også angrebet.
De sædvanlige mistænkte:
Traditionelle former for spamming, såsom phishing, som de fleste onlinebrugere har været plaget af, oplever en stigende popularitet på mobilenheder, for hvad er mere synligt og identificerbart, eftersom et fupnummer på en stor skærm på en bærbar eller stationær pc er sværere at afkode end på en lille, håndholdt monitor — og fordi adresselinjen sjældent forekommer på mobilprogrammer. Medvirkende til dette er brugen af onlineorienteret svindel — som f.eks. falske e-mails fra banker eller rejsewebsteder — samt websteder for sociale medier som Twitter, hvor hackere kan oprette fristende links — og skjule dem med forkortede URL-adresser som bit.ly — som uforvarende sender brugerne til skadelige websteder.
Børneting:
Denne nye bølge af alsidige trusler kan være målrettet børn og kan også udnytte deres uforsigtighed til at sprede malware. Apps, som f.eks. Facebook, Foursquare og Yelp, som gør det muligt for brugere at "tjekke ind" forskellige steder, tilbyder oplysninger om geografisk placering, der kan bringe alle i fare, men særligt børn — især når disse opslag foretages sideløbende på Twitter.
Som mange forældre har fundet ud af på den hårde måde, kan det at give børn adgang til mobilenheder og deres tilknyttede appbutikker få dyre konsekvenser, når børnene downloader apps, der viser sig ikke at være gratis. De kan også blive suget ind i nettet af "gratis" spil, der kan downloades gratis, men som derefter kræver betaling for værktøjer, der kan hjælpe dem med at komme videre.
Din gode gamle antivirus til Windows kan ikke modstå alle disse trusler, og den traditionelle tilgang til beskyttelse fungerer bare ikke i denne hjemmenetværksverden med flere enheder. Derfor er du nødt til at overveje en beskyttelsesløsning, der dækker alle dine enheder og netværket som helhed.
Andre artikler og links relateret til sikkerhed på internetenheder