Gå til hovedindhold

Smartphone-sikkerhed

Smartphone-sikkerhed

Hvor sikker er din mobiltelefon? Ud over debatten Android kontra iPhone, hvilke muligheder har du så for at opnå bedre smartphone-sikkerhed til dig selv eller din virksomhed? Mobilenheder er både integreret og allestedsnærværende i alles liv, og de har således vakt interesse blandt kriminelle hackere, der er ivrige efter at stjæle dine vigtige oplysninger. Her er et par tips til, hvordan du kan beskytte dig selv.

Tre lag af sikkerhed

Som InfoWorld bemærker, har alle smartphones tre grundlæggende elementer af sikkerhed. Din første store opgave som mobilbruger er at være opmærksom på disse lag og aktivere dem i dine enheder:

  1. Enhedsbeskyttelse: Tillad fjern-"sletning" af data, hvis du mister eller får stjålet enheden.
  2. Databeskyttelse: Undgå, at virksomhedsdata videresendes til personlige apps, der kører på samme enhed eller et personligt netværk
  3. Appadministrationssikkerhed: Beskyt dine oplysninger i appen mod at blive kompromitteret.

Smartphonesikkerhed afhænger ikke kun af telefonerne, men også af teknologien til administration af de mobileenheder (MDM), som er installeret på virksomhedens servere, og som styrer og administrerer enhedssikkerheden. Begge skal arbejde sammen for at yde god sikkerhed. Du skal se på helheden. BlackBerry-telefoner er for eksempel designet og bygget til erhvervsbrug. Deres sikkerhed er fremragende, men BlackBerry tilbyder kun nogle få populære forbrugerapps. Du har muligvis brug for en anden type smartphone til personlig brug—herunder handel på internettet og netbank—hvilket betyder, at du også bliver nødt til at tænke over telefonens sikkerhed. Jo flere enheder, du bruger, særligt hvis de er forbundet med hinanden via skyen eller på anden måde, jo mere bør du tænke over dit mobile netværks samlede sikkerhed.

Efterhånden som flere og flere apps kommer på markedet, især til de populære iOS- og Android-telefoner, er deres sikkerhed en stigende bekymring, uanset hvilken mobilenhed, du bruger. Ira Grossman, der er specialist inden for mobilteknologi og citeret i CRN, siger: "Hvis du ikke har en sikker app, er det lige meget, hvor sikkert operativsystemet er." Når fagfolk taler om beskyttelse af hele "stakken" af en enhed, henviser de rent faktisk til både operativsystemet og de apps, det benytter. De fleste telefoner har indstillinger, der giver mulighed for bekræftelse af alle apps, der kommer fra ukendte kilder, før de downloades, og som en tommelfingerregel bør du holde dig til Apple-, Google Play- eller Microsoft-butikkerne frem for tredjeparts appleverandører. Læs imidlertid altid anmeldelserne, selv i de officielle butikker, for at sikre dig, at du ikke tilføjer noget mistænkeligt til enheden.

Android kontra iPhone kontra Blackberry kontra Windows Phone

Android-sikkerhed har et tvivlsomt ry, hovedsageligt fordi ingen ejer den—ingen kontrollerer, hvad der kan eller ikke kan tilbydes som en Android-app, ej heller hvad der kan sælges som en Android-telefon. Som Forbes påpeger, kan du imidlertid sikre din Android-telefon ved at holde den opdateret og undgå at downloade apps af ukendt eller tvivlsom oprindelse. Nyere Android-enheder understøtter Googles Android for Work, der er udviklet til at beskytte apps på arbejdspladsen og brugen af dem. Desuden understøtter de nyeste Android-enheder fra Samsung Samsungs egen Knox-sikkerhedsteknologi. Apples iOS-mobiloperativsystem styres stringent af Apple selv, som samtidig styrer tilgængelige apps i Apples App Store stringent. Denne kontrol gør Apple-enheder i stand til at yde god sikkerhed "direkte fra emballagen" på bekostning af enkelte brugerbegrænsninger. iOS tillader for eksempel kun én kopi af en app på hver enhed. Hvis en bruger således har en kopi af en app stillet til rådighed af virksomheden og har sikkerhedsbegrænsninger indbygget, kan brugeren ikke også have en ubegrænset version af samme app til personlig brug. BlackBerry styrer også enheder og apps stringent. Derudover er den bygget til MDM, hvilket gør det nemmere for en virksomhed at administrere og beskytte sine enheder. Windows Phone har også en vis grad af central styring, men har en historik med sikkerhedsmæssige svagheder, selv om dens præstationer er blevet bedre, efterhånden som flere og flere brugere stiger ombord.

Fordele og ulemper

Ingen enhed og intet operativsystem er den/det endegyldigt "bedste", når det drejer sig om sikkerhed. Hvor sikker din smartphone er, afhænger af dine personlige eller erhvervsmæssige behov og niveauet af teknologiens anvendelighed. Her er en oversigt over den enkelte enheds fordele og ulemper samt et par ting, du bør overveje, når du træffer din beslutning:

Android

  • Fordel: Kan konfigureres på mange måder. Du har fuld kontrol over indstillingerne for beskyttelse af dine personlige oplysninger.
  • Ulempe: Manglende standardisering betyder dårlig sikkerhed "direkte fra emballagen".
  • Tip: Den er bedst, hvis du har det godt med at skulle tilpasse sikkerhedsindstillinger og -værktøjer.

Apple (iOS)

  • Fordel: Ensartethed og pålidelighed. Du ved, hvad du får.
  • Ulempe: Ikke usårlig over for malware. Stærkt afhængig af Apples sikkerhedspraksis. Selv om Apple-produkter generelt er dyrere end Android-produkterne, garanterer de ikke 100 % sikkerhed og er stadig sårbare over for malware og hacking.
  • Tip: Muligvis det enkleste valg for at få "ret god" sikkerhed.

BlackBerry

  • Fordel: Udviklet til at yde en effektiv sikkerhed målrettet industrivirksomheder.
  • Ulempe: Du får muligvis brug for en separat, personlig enhed, der kan have sine egne sikkerhedsproblemer.
  • Tip: Det bedste valg, hvis du arbejder i for eksempel finanssektoren med kritiske sikkerhedsbehov.

Windows Phone

  • Fordel: Kompatibel med Windows. Forbedrer i stigende grad sikkerheden.
  • Ulempe: Historik med ustabile sikkerhed i fortiden.
  • Tip: Den bedste satsning, hvis Windows-kompatibilitet er førsteprioriteten.

Alle smartphonemuligheder har styrker og begrænsninger med hensyn til mobilsikkerheden. Hvordan du bruger din smartphone—og hvor fortrolig du er med at tilpasse dine sikkerhedsindstillinger—spiller en stor rolle i beslutningen om, hvilken telefon, der er det bedste valg for dig, men der er ingen tvivl om, at denne debat fortsætter i takt med, at flere enheder kommer på markedet og øgede sikkerhedsforanstaltninger får større og større betydning.

Vidste du det?

Trojanere er de mest fremtrædende mobiltrusler: De udgør mere end 95 % af mobilmalware. Mere end 98 % af netbankangreb mod mobilenheder er målrettet Android-enheder, hvilket heller ikke er en overraskelse. Android er den populæreste mobilplatform i verden (mere end 80 % af det globale smartphonemarked), og blandt alle populære mobilplatforme giver kun Android mulighed for installation af software.

I juni 2015 registreredes en ny trojaner i Rusland. Android.Bankbot.65.Origin var forklædt som en programrettelse til den officielle Sberbank Online-app og tilbød "et større udvalg af mobilnetbank-funktioner", som var tilgængelige efter installationen af den "nyere version".

Faktisk var appen et funktionelt mobilnetbank-værktøj, så brugerne opdagede ikke ombytningen. Som følge deraf kunne 100.000 brugere af Sberbank-appen meddele et tab på mere end 2 mia. rubler. De brugte alle "Sberbank Online"-svindelappen.

Det siger sig selv, at historien om netbanktrojanere fortsat bliver skrevet: Jo flere nye apps, der udvikles, jo flere effektive metoder benytter hackere til at lokke brugere ind i deres fælde. Så det er på tide, at du beskytter din Android-smartphone korrekt.

Smartphone-sikkerhed

Hvor sikker er din mobiltelefon? Ud over debatten Android kontra iPhone, hvilke muligheder har du så for at opnå bedre smartphone-sikkerhed til dig selv eller din virksomhed? Mobilenheder er både integreret og allestedsnærværende i alles liv, og de har således vakt interesse blandt kriminelle hackere, der er ivrige efter at stjæle dine vigtige oplysninger. Her er et par tips til, hvordan du kan beskytte dig selv.
Kaspersky logo

Relaterede artikler