Gå til hovedindhold

Sådan undgår du svindel med netdating

Svindel med romantik og netdating

Der er millioner af mennesker verden over, som bruger sider og apps med netdating. Og der er mange succeshistorier om mennesker, der finder kærligheden eller venskaber på nettet. Der findes desværre også svindel med netdating - og det vokser.

Svindel med netdating - også kendt som romantisk svindel eller romantikbedrageri - er, når nogen mener, at de har mødt nogen gennem en datingside eller -app - hvor personen, de taler med, bare er en svindler, der bruger en falsk profil. Svindleren manipulerer eller groomer den anden person og forsøger at vinde hans eller hendes tillid - så svindleren, før eller senere, kan bede dem om penge eller har fået nok personlige oplysninger, til at stjæle offerets identitet.

Den slags svindel vokser støt. I 2016 fik USA's Federal Trade Commission 11.235 klager over svindel ifm dating og romantik. I 2020, var tallet steget til 52.593. Tabene i USA, ifm. dating-svindel, nåede 300 millioner dollar i 2020. I UK, var det tilsvarende tal 68 millioner pund. Coronapandemien - som forhindrede personlige møder og medførte, at mange brugte mere tid på nettet - gav nogle betingelser, som romantik-svindlerne kunne udnytte.

Selvom det kan være hårdt nok at blive ramt af romantik-svindel, lider især ældre mennesker ofte et større økonomisk tab. Svindlerne går efter de ældre, fordi de har aktiver, som pensioner eller hjem, som de kan stjæle. Man mener, at to tredjedele af ofrene for romantikbedrageri er kvinder, med en gennemsnitsalder på 50 år.

Svindel med netdating er især grusomt, fordi det spiller på folks følelser. Oversigten viser de typiske former for dating-svindel, tegnene på en romantik-svindler, hvordan du melder en dating-svindler, og i øvrigt beskytter dig mod svindlere ifm. netdating.

Hvad er de mest almindelige former for svindel med netdating?

De fleste typer af dating-svindel starter ret uskyldigt. Svindlerne opretter fx falske profiler, der ser så spændende ud som muligt og venter på, at ofrene kontakter dem og starter samtalen. De kan også selv finde på at kontakte ofrene og måske prale af fælles interesser eller en fjern, gensidig bekendt. Når en svindler først har fået dig på krogen, er mulighederne ubegrænsede! Her er dog nogle af de velkendte variationer:

Militær romantik-svindel

Når det gælder militær romantik-svindel, bruger svindlerne fx navnet og udseendet fra en ægte soldat og oprette måske en fuldstændig falsk profil. De sender beskeder, der ser ganske ægte ud, som fortæller, at de snart slutter deres karriere, ofte har ældre børn og måske har mistet deres partner, under tragiske omstændigheder. Beskederne er fyldt med militære ord, titler og placeringer af baser, der lyder meget imponerende. Så begynder de at skabe en stærk, følelsesmæssig forbindelse, før man kan mødes fysisk, bliver 'soldaten' desværre udsendt.

Derefter beder de så om penge - som måske skal gå til en pålidelig internetforbindelse, hjemrejsen med fly eller supplere de få penge på en militær førtidspension eller pension. Ofte arbejder svindlerne sammen med en eller flere medskyldige, der agerer som læger eller advokater og forsøger at opnå en jævn pengestrøm. Militær romantik-svindel kan vare i mange måneder eller endda år, før ofrene endelig får mistanke om, at der er noget galt.

Militær romantik-svindel ses så ofte, at den amerikanske hær har lavet et detaljeret faktaark, der handler om at spotte romantik-svindlere, der udgiver sig for at være amerikanske soldater, som er udstationerede. Du kan læse det lige her.

Svindel med intim aktivitet

Her kontaktes ofrene af potentielle friere, der bor i udlandet, der også er 'venner' på flere sociale medier. Efter en intens kurtisering, beder svindleren offeret om at møde dem på webcam, så de kan sludre sammen der. Bedragerens webcam virker mystisk nok ikke, men de roser deres offer meget. Og takket være en kombination af smiger og vedholdenhed, overbeviser deres 'partner' om klæde sig af og/eller udføre nogle intime handlinger. Så afslører svindleren sin sande identitet. Han eller hun påstår at have en video med det hele og truer med at dele den med deres fælles venner, på de sociale medier, eller at lægge alt ud på nettet, medmindre offeret sende dem penge. Når offeret gør det, begynder alting forfra - og kravene stiger, indtil offeret endelig siger stop.

Falske datingsider

E anden variant at de almindelige svindelsider, de falske datingsider, er datingtjenester, der foregiver at tilbyde rigtige møder, men enten har alt for få brugere eller er fuld af svindlere. En populær fidus består af de sider, der beder dig om at oprette en profil, som bare bruges til at hente dine oplysninger. Hold øje med tilmeldingsskemaer, der ikke har ret mange datingoplysninger, men masser af spørgsmål om økonomi, eller beder om oplysninger, som din mors pigenavn eller din første skole (som ofte udgør svar på almindelige sikkerhedsspørgsmål).

Visse gratis datingsider virker måske ægte nok i starten, og viser først deres sande identitet, når du har været medlem i et stykke tid. Du får måske et tilbud om et gratis premium-medlemskab eller en anden eksklusiv fordel, mod at udfylde en undersøgelse, der indeholder spørgsmål, som ligner dem, din bank typisk bruger. Du bør aldrig afsløre nogen oplysninger, der kan bruges til at få adgang til private eller økonomiske oplysninger, uanset hvad, du får tilbudt.

Pas også på, hvis du møder masser af opmærksomhed umiddelbart efter, at du har oprettet din profil. Hvis alt, hvad din profil indeholder, er nogle få linjer, og hverken har foto eller personlige præferencer, og du alligevel får masser af beskeder fra potentielle partnere, er der stor risiko for, at du er landet på en falsk datingside.

Man is smiling while looking at his phone

Svindel med kodebekræftelse

Her er en typisk Tinder-svindel. Den bruger bl.a. en mail eller SMS, der beder dig om at bekræfte din Tinder-konto. Beskeden påstår måske, at Tinder opdaterer sine data og beder dig om at bekræfte din konto. I nogle udgaver af fupnummeret, beder et Tinder-match dig om at bekræfte noget, før du kan være med i en fremtidig dialog.

Her beder svindleren dig om at klikke på et tredjepartslink, som bekræfter din konto. Når du klikker på det, bliver du bedt om at angive nogle personlige data, som navn, adresse, telefonnummer, e-mail, CPR-nummer, fødselsdato og endda dit kontonummer eller kreditkortoplysninger.

Tinder bruger godt nok bekræftede konti, men det er noget, man klarer internt på Tinder. For at få det blå flueben ud for profilens navn, beder man appens brugere om at tage en nogle selfies, som sammenlignes med billederne på profilen. Dermed kan man tjekke om de stemmer overens. Så vær meget forsigtig med andre måder at 'verificere' noget på.

Svinder med malware

Malware er en almindelig trussel på nettet, som også ses på dating-sider. På Tinder, kan et match fx først skrive sammen med dig og så tilbyde dig flere informationer, som findes på deres personlige hjemmeside eller på falske Facebook- eller Instagram-profiler.

Siderne er bare ikke ægte. Du bliver sendt til en helt anden side, med malware og spam, hvor svindlerne kan stjæle dine personlige oplysninger, som fører til identitetstyveri og økonomisk bedrageri. Generelt, når nogen, du møder på en datingside, gerne vil have dig over på en helt anden side, bør du virkelig være på vagt.

Svindel med fotos

Her beder svindleren offeret om at sende sine kontaktoplysninger, mod at få nogle intime fotos af svindleren. I virkeligheden fisker svindleren bare efter personlige oplysninger. Det kan faktisk også være en bedragerisk bot-proces, der spiller på følelser og spænding (og derfor tilbyder afslørende fotos) for at få adgang til ofrets data - som derefter kan bruges til økonomisk bedrageri.

Svindel med arv

Her påstår svindleren, at han eller hun skal gifte sig for at arve en stor sum i guld, som er efterladt af en far, onkel eller bedstefar. Ægteskab er angiveligt et krav i den afdøde pårørendes testamente. Så kontakter en ung kvinde offeret og siger, at hun ikke kan få guldet ud af sit land, fordi hun ikke har penge til at betale told eller ægteskabsskat.

Når svindleren har opbygget en passende relation med offeret, beder de om penge, som kan hjælpe dem med at få guldet ind i offerets land. Svindleren tilbyder at flyve hen til offerets land for at bevise, at de er ægte nok - så offeret sender pengene til flyveturen. Det siger sig selv, at svindleren aldrig ankommer.

Variationer af svindel med netdating

Selvom nogle af disse historier måske virker noget usandsynlige, er det vigtigt at huske på, at ofrene ofte er ensomme eller sårbare mennesker. Svindlere er dygtige til at spille på deres følelser og 'groome' deres ofre over tid. De historier, man ofte ser i svindel med netdating, er fx:

  • Svindleren siger, at han eller hun har brug for, at offeret sender penge til en flyrejse (eller et pas) så han eller hun kan besøge offerets land.
  • Svindleren har brug for penge til at betale deres telefonregning eller til en ny bærbar, så de kan fortsætte med at kommunikere med offeret.
  • Svindleren har brug for penge til medicinsk behandling, enten til sig selv eller et nært familiemedlem.
  • Svindleren påstår at have nogle værdigenstande, der er beslaglagt af toldvæsenet, og at de skal betale en afgift, før de kan få fat i deres ting og møde offeret i dettes hjemland.
  • Svindleren siger, at deres chef har betalt dem med en postanvisning og beder offeret om at indløse de falske postanvisninger og derfor overføre pengene til svindleren. I den sidste ende, fører postanvisningen retur, hvilket ikke gælder bankoverførslen.
  • Svindleren har brug for penge til at gennemføre sin uddannelse, før han eller hun kan besøge offeret.

Man hører ofte udtrykket catfishing eller catfish svindel ifm. romatik-svindel. Catfishing refererer til dem, der skaber en fiktiv persona eller identitet på et socialt medie, eller en datingside, for at gå efter et bestemt offer. Udover penge, kan catfisherens motiver også være at gøre skade på andre eller sætte gerningsmanden i stand til at udføre en fantasi eller opfylde et ønske. Udtrykket stammer fra en 2010 MTV-dokumentar, der hed Catfish.

Svindel med netdating

Tegn på romantik-svindel: Det skal du passe på

Uanset platformen eller appen - Facebooks catfish-svindel, Instagrams dating-svindel, Masser af 'fiskesvindel', Snapchat-svindel med møder og så videre - det hele er advarsler om svindel med netdating, som dem her:

Man forsøger hurtigt at flytte dig væk fra datingappen eller -siden:

Det er fordi, at dating-apps ofte har en kundeservice, der holder øje med mærkelig adfærd. Hvis de bemærker, at en bruger sender den samme besked til mange andre brugere eller anden usædvanlig aktivitet, kan de markere profilen som mistænkelig. For at undgå det, prøver svindlerne at føre dig over på en anden platform, som WhatsApp eller lignende. De bruger muligvis undskyldninger, som 'Mit medlemskab er lige ved at udløbe', 'Jeg synes ikke om at logge på her hver dag' eller 'Det er meget lettere at chatte sammen på WhatsApp'.

Dialogen bliver hurtigt meget romantisk. 

En typisk tendens ved catfish-svindel er, at bedrageren meget hurtigt går til den. Han eller hun bombarderer dig måske med ekstravagante komplimenter og hævder at være vildt forelsket i dig. Eller måske, at personen føler et særligt bånd til dig eller fortæller, at du er deres soulmate, og at de aldrig har haft det sådan med nogen anden, før dig. Ofrene siger ofte, at det skifte sker ganske hurtigt.

Svindleren stiller en masse spørgsmål, der handler om dig. 

Det er fordi, at jo mere de ved om dig, jo lettere bliver du at manipulere. Svindleren opfinder også en historie om sig selv og foreslår at begynde at tale sammen i telefonen. Den fase kan vare i flere uger, eller endda måneder.

Deres historie hænger dog sjældent sammen.

Når nogen lyver, kan det være let at glemme, hvad de ellers har sagt før. Desuden arbejder svindlerne ofte i teams, hvor det er forskellige mennesker, der gemmer sig bag en identitet. Så, hvis den person, du taler med, virker inkonsekvent eller usammenhængende, bør du være mistænksom. Hvis dele af deres historie ikke stemmer overens med det, der før er sagt, indikerer det måske, at personen lyver.

De ligner en model på profilbilledet.

Catfish-svindel bruger flotte profilbilleder til at fastholde offeret. Det kan være med billeder af skuespillere eller modeller, eller måske endda et foto fra nettet. Hvis et profilbillede ser for godt ud, til at være sandt, er det nemt at kontrollere, om billedet rent faktisk er ægte. En omvendt billedsøgning viser hurtigt, om deres profilbillede også bruges andre steder på nettet.

De har ikke noget digitalt fodaftryk.

Selvom nogle mennesker ikke bruger sociale medier og prøver at minimere mængden af personlige oplysninger, der findes om dem på internettet, virker det mistænkeligt, hvis du ikke kan finde noget som helst, om en person online.

De bruger lånt tekst.

Svindlere gider sjældent skrive deres egne profiltekster eller beskeder, så de kopierer dem i stedet fra andre hjemmesider eller datingprofiler. Det kan du tjekker ved at køre en mistænkelig tekst gennem en websøgning og se, om der kommer et match. Hvis der gør det, skal du ikke svare eller sende nogen besked retur.

De bruger hverken Skype, videosamtaler eller virkelige møder.

De finder også altid på en grund til, at det ikke lige kan lade sig gøre. Ofrene fortæller ofte, at den anden person konstant havde en undskyldning for ikke at bruge sit kamera. Den åbenlyse årsag er naturligvis, at svindleren ikke ligner personen på profilbilledet. Han eller hun vil også undgå at kunne identificeres, så man måske kan spore dem bagefter.

Deres liv lyder som en sæbeopera.

Et typisk tema, som bruges ifm. catfish-svindel, er, at bedrageren skaber detaljerede historier, der involverer sygdom, familietragedier eller større ulykker, der skaber sympati og hjælper med at udsætte et virkeligt møde, ansigt til ansigt. Hvis din potentielle date har en livshistorie, der virker helt utrolig, kan det være rent fup.

Svindlerne bor langt væk.

Svindlere forsøger at dyrke langdistanceforhold, så de har en god undskyldning for ikke at møde deres ofre. Det giver dem tid til at groome deres ofre og vinde deres tillid. Historierne, de fortæller, indeholder ofte en grund, der gør det meget svært at mødes i virkeligheden. Ellers aftaler de at mødes med offeret, for så at aflyse i sidste øjeblik.

Så beder de om penge.

Det ultimative tegn på, at du taler med en dating-svindler, er naturligvis, når man beder dig om penge. Hele 'groomingen' og manipulationen - der kan vare flere uger eller måneder - fører frem til en anmodning om penge. De giver flere forskellige grunde til at skulle bruge pengene, og svaret skal naturligvis altid skal være nej.

 

Sådan melder du en dating-svindler

Hvis du er blevet offer for en dating-svindler, skal du ikke være bange for at tale om det. Romantikbedrageri meldes alt for sjældent, fordi ofrene måske skammer sig eller er for flove til at fortælle andre det, når de først forstår, at de er blevet narret.

Forskellige jurisdiktioner verden over bruger forskellige agenturer, som du kan melde en romantik-svindler til - som fx:

Det er også værd at melde svindlen til den relevante datingside eller app. Send svindlerens brugernavn og så mange andre relevante oplysninger som muligt, inklusive samtaler og transaktioner, så sidens moderatorerne kan forsøge at beskytte andre mod at blive svindlet.

Hvis du har mistet penge, skal du også kontakte din bank hurtigst muligt og forklare, hvad der er sket.

Tips til sikker netdating: Sådan undgår du svindlere ifm. netdating

Her er 12 tip til at undgå farerne ved netdating:

  1. Når du bruger sociale medier, må du aldrig acceptere venneanmodninger fra personer, du ikke kender.
  2. Undgå at afsløre for mange personlige oplysninger i din datingprofil eller til nogen, du kun har chattet med på nettet. Svindlere kan udnytte oplysninger, som dit efternavn eller arbejdssted, til at manipulere dig eller begå identitetstyveri.
  3. Brug velrenommerede datingsider og fortsæt med at kommunikere via deres interne chat. Svindlere vil gerne have dig over på SMS, sociale medier eller telefon i en fart, så der ikke er nogen beviser mod dem på datingsiden, når de beder dig om penge.
  4. Tag det roligt. Stil spørgsmål til dine potentielle partner og vær opmærksom på uoverensstemmelser, der kan afsløre en bedrager.
  5. Vær forsigtig ved alt for mange komplimenter. Sæt teksten ind i en søgemaskine, og se om de samme ord kommer frem på andre sider, der arbejder med at afsløre romantik-svindel.
  6. Undgå en falsk følelse af sikkerhed, fordi du er den, der skabte kontakten. Svindlerne oversvømmer datingapps og -sider med falske profiler og venter bare på, at ofrene kommer til dem.
  7. Undgå at sende kompromitterende fotos til fremmede på nettet, der senere kan bruges til afpresning.
  8. Afbryd straks kontakten, hvis du får mistanke om, at personen kan være en svindler. Orienter datingsiden eller -appen, hvor du mødte svindleren.
  9. Undgå at klikke på links eller downloads i brugerprofiler eller meddelelser, man sender til dig, der ikke umiddelbart har forbindelse til den samtale, du fører.
  10. Hvis du siger ja til at møde en potentiel partner personligt, skal du fortælle familie og venner, hvor du tager hen og mødes på et offentligt sted. Vi fraråder at rejse til udlandet for at møde nogen, du aldrig har mødt før.
  11. Send aldrig nogen penge eller gavekort og giv aldrig dine bankoplysninger til nogen, du kun har mødt på nettet.

Generelt, er en effektiv måde at sikre sig på nettet på, at bruge en omfattende antivirusløsning, som Kaspersky Premium, der beskytter dig mod hackere, vira og malware.

Dating-svindlerne på nettet går ofte efter sårbare brugere. Når du til gengæld forstår den typiske catfishing og hvordan du undgår svindlerne, kan du også undgå romantikfiduser og koncentre dig om de ægte relationer.

Relaterede artikler:

Anbefalede produkter:

Sådan undgår du svindel med netdating

Svindel med romantik forekommer oftere og oftere. Genkend den typiske romantiksvindler, almindelige svindel med netdating, 'catfish' svindel og se hvordan du melder en datingsvindler.
Kaspersky logo

Relaterede artikler