Hvis du er bekymret for dit privatliv, når du bruger internettet, har du sikkert tænkt på at bruge VPN eller proxyserver. Begge øger sikkerheden af din internetforbindelse, men hvordan fungerer de egentlig, og hvad er forskellen på dem? Når du vil forbedre fortroligheden, på nettet, er det vigtigt at forstå forskellen mellem VPN’er og proxyservere for at sikre dig, at du vælger den rette løsning.
Definitionen på VPN og proxyserver
Både VPN’et og proxyen øger fortroligheden, ved at skjule din IP-adresse på forskellige måder. Hvordan de gør det – og i hvilket omfang, de tilbyder andre fortrolighedsfunktioner – varierer meget.
Hvad er en proxyserver?
Normalt, når du surfer på nettet, opretter computeren direkte forbindelse til en hjemmeside og begynder at downloade de sider, du læser. Proces er ret enkel. Men, når du bruger en proxyserver, sender din computer al trafikken via proxyen. Proxyen sender din anmodning videre til hjemmesiden, downloader oplysningerne og sender dem så retur til dig.
Ved at maskere IP-adressen sådan, kan proxyserverens bruger omgå eventuelle indholdsbegrænsninger og overvågning. Dermed kan brugeren fx se geografisk begrænset indhold – som et UK-baseret Netflix-abonnent, der bruger en amerikansk proxyserver til at tilgå amerikansk Netflix-indhold.
Hvad er et VPN?
VPN står for virtuelt privat netværk. Et VPN opretter en krypteret tunnel til dine data, beskytter din identitet på nettet, ved at skjule din IP-adresse, og giver dig mulighed for at bruge offentlige Wi-Fi-hotspots på en sikker måde. Du kan læse Kasperskys detaljerede artikel om VPN’er her.
VPN’er fungerer på operativsystemets niveau. Det betyder, at det omdirigerer al din trafik, uanset om den kommer fra browseren eller en app. Det krypterer også trafikken mellem internettet og enheden. Derfor kan din internetudbyder (ISP) ikke se, hvad du laver på nettet – bare at du er forbundet til en VPN-server. Denne kryptering beskytter dig også mod hjemmesiders sporing, regeringens overvågning og enhver hacker, der kan forsøge at udspionere din enhed.
Hvad er forskellen på en proxyserver og et VPN?
Forskellen mellem proxyer og VPN’er omfatter:
VPN’er krypterer information
VPN’et krypterer alle data, du sender eller modtager, mens proxyen ikke gør det. Når det gælder følsomme transaktioner, som brugen af netbank eller shopping på nettet, leverer datakryptering større sikkerhed – fordi svindlerner hverken kan læse dine kreditkort- eller loginoplysninger.
Gratis proxy-servere kan være langsommere
Afhængigt af, hvordan brugerne tilgår dem, kan både VPN’er og proxyservere bremse browseren. Det gælder dog især de gratis proxyforbindelser – der kan være langsommere (og mindre sikre) pga. de færre konfigurationsmuligheder, begrænsede infrastruktur og reducerede support. Selvom hastigheden varierer, fra udbyder til udbyder, er VPN’et generelt hurtigst.
VPN’er koster normalt penge
Det er ikke en god idé at bruge en gratis VPN-tjeneste – da dens funktionalitet er begrænset og ofte ”miner” dine data. Derfor vælger flere brugere betalte VPN’er, som giver bedre datakryptering og er sikrere. Derimod er mange proxy-servere ganske gratis. Det betyder, at VPN’et generelt er dyrest.
VPN’et tilbyder bedre dækning.
VPN’et arbejder på operativsystemets niveau og sender al trafikken via en VPN-server, mens proxyen arbejder på applikationsniveau og kun omdirigerer trafikken, fra en bestemt app eller browser. Det betyder, at VPN’et krypterer al aktivitet på nettet, uanset hjemmesiden eller appen, mens proxyserveren kun skjuler én hjemmeside eller app af gangen. Derfor tilbyder VPN’et brugeren bedre dækning.
De fleste VPN’er logger ikke trafikken
De fleste VPN-udbydere logger ikke trafikken, hvilket gælder proxy-serverne. Hvis du ønsker total fortrolighed, skal du bruge en VPN-udbyder, som har en log-fri politik! Det betyder, at udbyderen hverken sporer og gemmer din aktivitet, når du bruger tjenesten til at surfe med. Til gengæld, overvåger en gratis proxy muligvis trafikken for at sælge dataene til tredjeparter.
Typer af proxyer
Der findes flere forskellige typer af proxyer. De mest almindelige typer omfatter:
HTTP-proxyer
HTTP-proxyer er designet til webbaseret trafik. Brugeren sætter proxyserveren til browserens konfigurationsfil – eller bruger en browserudvidelse, hvis browseren ikke understøtter proxyer – så al trafikken sendes via fjernproxyen. Denne proxy bruges til at tilgå geo-begrænset indhold – som fx streaming, der kan være begrænset i dit område (husk dog på, at det kan krænke brugeraftalen med din indholdsudbyder).
Hvis du bruger en HTTP-proxy til at udføre følsomme aktiviteter med, som brug af netbank eller webshopping, er det vigtigt at bruge en browser, der har aktiveret SSL og kun opretter forbindelse til sider, der har et opdateret SSL-certifikat. Proxyer krypterer ikke trafikken – den eneste kryptering, du opnår, når du bruger dem, er den kryptering, du selv leverer.
SOCKS5-proxyer
SOCKS5-proxyer virker på hjemmesider, men kan også bruges på fildelings-sider, videostreamingtjenester eller spil på nettet. Det kan dog tage længere tid at oprette forbindelse til en app, via en SOCKS5-proxy. Det skyldes, at gratis proxyer ofte har langsommere infrastruktur, færre konfigurationsmuligheder og begrænset support.
Transparente proxyer
Man bruger ikke kun proxyservere til at åbne bestemte sider med. De kan også bruges til det modsatte. For eksempel, kan visse organisationer – virksomheder, skoler eller biblioteker – eller måske forældre ønske at oprette en transparent proxy, der blokerer eller filtrerer brugernes indhold, når de bruger internettet. Du har muligvis selv brugt en transparent proxy uden at vide det.
Hvad skal du bruge, VPN eller proxyserver?
Hvis målet er at skjule din IP-adresse, klarer både proxyserveren og VPN’et det. Og hvis du er bekymret for browserhastigheden, og du bare vil skjule din IP-adresse fra en enkelt side eller app, klarer den gratis proxy-server også det.
Hvis du omvendt vil skjule din aktivitet på nettet for andre, er det en bedre at surfe via et VPN. Det skyldes krypteringen: VPN’et krypterer dine data, når de er online, mens proxyserveren ikke gør det. Det er vigtigt, fordi VPN’et yder større sikkerhed, når bruger netbanken eller shopper online.
Mens de bedste VPN-udbydere tager betaling for deres tjenester, betyder den større sikkerhed, de leverer, at dine mest følsomme, personlige og økonomiske oplysninger beskyttes mod potentielle, ondsindede aktørers øjne.
Konklusion: VPN’et leverer bedre fortrolighed og sikkerhed end en proxy, fordi den sender din trafik via en sikker VPN-server og krypterer den. Proxyen sender bare trafikken gennem en mellemliggende server, men tilbyder næppe mere beskyttelse, end det. I modsætning til proxyer, arbejder VPN’er på operativsystemets niveau, med at sikre al din trafik.
Bør du både bruge VPN og proxyserver?
Kort fortalt, nej. Du behøver ikke en proxyserver, hvis du allerede bruger et VPN. VPN’et gør det samme, som proxyserveren, men med flere og bedre funktioner. Men hvis du bruger en transparent proxyserver, der blokerer visse sider, kan du bruge et VPN til at omgå begrænsningerne med.
Webproxy vs VPN: FAQ
Alle VPN- og proxy-tjenesteudbydere er forskellige. Tjek tingene og forstå produktets funktioner og fordele, før du vælger det rigtige. Kaspersky Secure Connection er et VPN, der skjuler din aktivitet fra virksomheder og regeringer, der registrerer din adfærd. Det maskerer din IP-adresse og kører ingen aktivitetslog - så den registrerer altså ikke din digitale aktivitet.
Anbefalede produkter:
Læs mere: