Hvad er EDR?
Slutpunktsregistrering og -respons refererer til en kategori af værktøjer, der kontinuerligt overvåger trusselsrelaterede oplysninger på computerarbejdsstationer og andre slutpunkter. Formålet med EDR er at identificere sikkerhedsbrud i realtid og udvikle en hurtig reaktion på potentielle trusler. Slutpunktsregistrering og -respons – undertiden kendt som "endpoint threat detection and response" (ETDR) – beskriver mulighederne i et sæt værktøjer, hvis detaljer kan variere afhængigt af implementeringen.
Hvad har smartphones, sikkerhedskameraer, smarte køleskabe og servere til fælles? De er alle slutpunkter, som cyberkriminelle potentielt kan bruge til at få adgang til netværk, data og applikationer og dermed forårsage alvorlig skade.
Det har aldrig været vigtigere at sikre slutpunkter. Cyberkriminalitet bliver et større og større problem, og følgerne af et sikkerhedsbrud – juridiske, omdømmemæssige, operationelle og økonomiske – bliver stadig mere alvorlige. Hvis du tilføjer det stadigt voksende udvalg af slutpunkter, primært Internet of Things (IoT) og nye måder at arbejde på og oprette forbindelse til virksomhedens systemer på, er det tydeligt, at en helhedsorienteret tilgang til slutpunktssikkerhed er i stigende grad en forretningsmæssig nødvendighed.
For mange organisationer betyder det slutpunktregistrering og -respons eller (forkortet EDR), og det er ingen overraskelse, at det vinder indpas på cybersikkerhedsmarkedet. Fra 2022 var den globale markedsstørrelse for slutpunktsregistrerings- og responsværktøjer, ifølge Grand View Research mindre end 3 milliarder dollars, men dette forventes at vokse med en årlig hastighed på 22,3 % i resten af årtiet.
Denne blog besvarer nogle af de vigtigste spørgsmål omkring slutpunktsregistrering og -respons (EDR). Hvad er EDR inden for sikkerhed, hvordan fungerer det, hvorfor er det så vigtigt i det moderne erhvervsmiljø, og hvad skal du kigge efter fra en potentiel EDR-partner?
Hvad er EDR inden for cybersikkerhed?
EDR-begrebet blev først opfundet i 2013 af Gartner, og er siden da blevet en almindeligt anvendt metode til at holde data, applikationer og systemer sikre ved at forhindre trusler og indtrængen gennem slutpunkter.
De præcise detaljer og muligheder i et EDR-system kan variere afhængigt af implementeringen. En EDR-implementering kan omfatte:
- Et specifikt værktøj, bygget til et bestemt formål;
- En lille komponent i et bredere sikkerhedsovervågningsværktøj; eller
- En løs samling af værktøjer brugt i kombination med hinanden.
Da angribere løbende udvikler deres metoder, kan traditionelle beskyttelsessystemer komme til kort. Cybersikkerhedseksperter betragter EDR som en form for avanceret trusselsbeskyttelse.
Hvordan fungerer EDR?
Ethvert slutpunkt kan sikres med EDR, fra de computere, bærbare computere og smartphones, som medarbejdere bruger dagligt til de lokale servere i datacentret. EDR leverer synlighed i realtid og proaktiv registrering og respons på alle disse slutpunkter gennem denne firetrinsproces:
Indsamling og transmission af slutpunktsdata
Data genereres på slutpunktsniveau og omfatter typisk kommunikation, procesudførelse og logins. Disse data anonymiseres og sendes til den centraliserede EDR-platform, som normalt er cloudbaseret, men kan også fungere lokalt eller som en hybrid cloud, afhængigt af organisationens specifikke behov.
Dataanalyse
Gode slutpunktsregistrerings- og responsværktøjer vil bruge maskinlæring til at analysere disse data og udføre adfærdsanalyse på dem. Dette etablerer en basislinje for regelmæssig aktivitet, så enhver unormal aktivitet lettere kan registreres og identificeres ved hjælp af sammenligning. Mange avancerede EDR-tjenester vil også bruge til at føje yderligere kontekst til oplysninger baseret på eksempler på cyberangreb fra den virkelige verden.
Advarsel om mistænkelig aktivitet
Enhver mistænkelig aktivitet rapporteres derefter til sikkerhedsteams og andre relevante interessenter, og automatiseret respons påbegyndes baseret på forudbestemte udløsere. EDR-løsningen kan f.eks. automatisk isolere et bestemt inficeret slutpunkt for proaktivt at forhindre malware i at spredes i et netværk, før der kan foretages manuel handling.
Dataopbevaring
Mens advarslerne gør det muligt for sikkerhedsteams at tage enhver respons-, gendannelses- og afhjælpningshandling, arkiverer EDR-løsninger alle de data, der genereres i trusselsopdagelsesprocessen. Disse data kan bruges i fremtiden til at informere efterforskninger om eksisterende eller langvarige angreb og til at hjælpe med at spotte trusler, der tidligere kan have været umulige at opdage.
Hvorfor er slutpunktsregistrering og -respons så vigtig i det moderne erhvervsliv?
Slutpunkter er en af de mest almindelige og sårbare vektorer for et cyberangreb, hvilket er grunden til, at cyberkriminelle regelmæssigt målretter deres angreb mod dem. Denne risiko er bare steget i løbet af de seneste par år, hvor andelen af fjern- og hybridarbejdspladser betyder, at der er flere enheder på tværs af flere internetforbindelser, der får adgang til virksomhedens systemer og data. Disse slutpunkter vil ofte have et andet beskyttelsesniveau, end virksomhedernes enheder på kontoret, hvilket i høj grad øger risikoen for et vellykket angreb.
Samtidig fortsætter antallet af slutpunkter, der skal beskyttes, med at vokse hurtigt. Antallet af IoT-forbundne enheder på verdensplan er, ifølge Statista, anslået til at nå op på mere end 29 milliarder i 2030, hvilket er det tredobbelte af 2020. Dette giver potentielle angribere flere muligheder for at finde en sårbar enhed, hvilket er grunden til, at EDR er så vigtig for at udvide avanceret trusselsregistrering til ethvert slutpunkt, uanset netværkets størrelse og skala.
Det kan desuden være vanskeligt og dyrt at afhjælpe databrud, og det er måske den største enkeltstående grund til, at EDR er nødvendig. Uden en EDR-løsning kan organisationer bruge uger på at finde ud af, hvilke handlinger de skal foretage. Og ofte er deres eneste løsning at gendanne maskiner, hvilket kan være meget forstyrrende, reducere produktiviteten og medføre økonomiske tab.
Hvad er forskellen mellem EDR og traditionel antivirussoftware?
Den største forskel mellem EDR og antivirus ligger i systemernes tilgang. Antivirusløsninger kan kun reagere på trusler og uregelmæssigheder, som de allerede har kendskab til, og de kan kun reagere og advare sikkerhedsteams om problemet, når de finder en trussel, der matcher en i deres database.
Slutpunktsregistrerings- og responsværktøjer har derimod en meget mere proaktiv tilgang. De identificerer nye sårbarheder, mens de kører, og registrerer mistænkelig aktivitet af en angriber under en aktiv hændelse.
Hvad er forskellen mellem EDR og XDR?
Traditionelle EDR-værktøjer fokuserer kun på data fra slutpunktet og giver indsigt i formodede trusler. I takt med at sikkerhedsteams' udfordringer – såsom overbelastning af hændelser, snævert fokuserede værktøjer, manglende integration samt mangel på kompetencer og tid – fortsat udvikler sig, gør EDR-løsninger det også.
XDR, eller udvidet registrering og respons, har derimod en nyere tilgang til registrering og respons på slutpunktstrusler. "X" står for "udvidet" og repræsenterer enhver datakilde, såsom netværk, cloud, tredjepart og slutpunktsdata og anerkender begrænsningerne ved at undersøge trusler i isolerede siloer. XDR-systemer bruger en kombination af analyse, heuristik og automatisering til at generere indsigt fra disse kilder, hvilket forbedrer sikkerheden sammenlignet med siloopdelte sikkerhedsværktøjer. Resultatet er simplificerede undersøgelser på tværs af sikkerhedsoperationer, som reducerer den tid, det tager at opdage, undersøge og reagere på trusler.
Hvad skal du kigge efter i slutpunktsregistrerings- og responsværktøjer?
EDR-funktionerne varierer fra leverandør til leverandør, så før du vælger en EDR-løsning til din organisation, er det vigtigt at undersøge funktionerne i det foreslåede system og undersøge, hvor godt det kan integreres med dine eksisterende overordnede sikkerhedsfunktioner.
Den ideelle EDR-løsning er én, der maksimerer din beskyttelse, samtidig med at den påkrævede indsats og investering minimeres. Du ønsker en løsning, der støtter og tilføjer værdi til dit sikkerhedsteam, uden at blive tidsmæssig byrde. Vi anbefaler, at du kigger efter disse seks nøgleegenskaber:
1.Slutpunktssynlighed
Synlighed på tværs af alle dine slutpunkter giver dig mulighed for at se potentielle trusler i realtid, så du kan stoppe dem med det samme.
2.Trusseldatabase
Effektiv EDR kræver betydelige mængder data indsamlet fra slutpunkter og beriger dem med kontekst, så analysen kan identificere tegn på angreb.
3.Adfærdsbeskyttelse
EDR omfatter adfærdsbaserede metoder, der leder efter indikatorer for angreb (IOA'er) og advarer relevante interessenter om mistænkelige aktiviteter, før der opstår et sikkerhedsbrud.
4.Indsigt og trusselsefterretning
EDR-løsninger, der integrerer trusselsefterretning, kan give kontekst, herunder oplysninger om den formodede angriber eller andre detaljer om angrebet.
5.Hurtig respons
EDR, der gør det muligt at reagere hurtigt på hændelser, kan forhindre et angreb, før det bliver til et sikkerhedsbrud, så din organisation kan fortsætte med at fungere normalt.
6.Cloudbaseret løsning
Cloudbaseret løsning med slutpunktsregistrering og -respons sikrer, at der ikke er slutpunktspåvirkning, samtidig med at søgnings-, analyse- og undersøgelsesfunktioner kan fortsætte præcist og i realtid. EDR-løsninger som Kaspersky Next EDR Optimum er ideelle til at forhindre forretningsafbrydelser mod komplekse og målrettede trusler, opnå omfattende synlighed i netværket og administrere sikkerhed fra en enkelt cloudbaseret administrationsplatform.
Relaterede produkter:
Relaterede artikler: