Gå til hovedindhold

Hvad er NFT’er, og hvordan fungerer de?

NFT’er – definition og forklaring

Selvom teknologien har eksisteret i nogen tid, fik NFT’er rigtigt vind i sejlene i 2020 og er vokset lige siden, især i den digitale kunstverden. NFT’er har skabt stor begejstring, men er samtidig blevet kritiseret for at være volatil, meget spekulativ og sårbar over for svindel. Denne artikel fortæller det, du bør at vide om NFT’er

NFT – betydning og definition

NFT står for ”non-fungible token”. Non-fungible betyder, at noget er unikt og ikke kan erstattes. Omvendt, er fysiske penge og kryptovalutaer såkaldt ”fungible”, hvilket betyder, at de kan handles eller veksles med hinanden. Enhver NFT rummer en digital signatur, som gør den unik. NFT’er er digitale aktiver, som kan være fotos, videoer, lydfiler eller noget andet digitalt. Eksempler på NFT omfatter bl.a. kunstværker, tegneserier, sports-samleobjekter, samlekort, spil og meget mere. 

Hvordan fungerer NFT’er?

Ikke-fungible tokens eller NTF’er er kryptografiske aktiver, der ligger i en blockchain – det vil sige en delt, offentlig hovedbog, der registrerer transaktionerne. Alle NFT’er rummer unikke identifikationskoder, der adskiller dem fra hinanden. Dataene gør det nemt at overføre tokens mellem ejerne og bekræfte ejerskabet.

NFT’er har en værdi, som fastsættes af markedet – dvs. udbud og efterspørgsel – og de købes og sælges på samme måde, som fysiske aktiver. NFT’er er digitale repræsentationer af aktiver – som også kan repræsentere genstande fra den virkelige verden, som kunst og fast ejendom. Nogle brugere mener, at denne ”tokenisering” af materielle aktiver i den virkelige verden, gør køb, salg og handel med dem mere effektivt, mens det også kan reducere faren for svindel.

Sådan køber du NFT’er

NFT-markedet anses for farligt, og dets ustabile op- og nedture afskrækker selv de mest erfarne investorer. Hvis du overvejer at købe NFT’er, er det vigtigt at forstå hele processen. Lad os se på trinene:

Åbn en konto på en kryptobørs

Det første trin er at åbne en konto på en kryptoplatform eller kryptobørs. En kryptobørs er en platform på nettet, hvor man kan købe og sælge forskellige slags kryptovaluta. For at købe NFT’er, skal du oprette en konto, via din foretrukne platform. Forskellige platforme tilbyder forskellige tjenester. Derfor bør man undersøge dem grundigt og finde ud af, hvilken af dem der passer en bedst, mht. funktioner, gebyrer og løbende support.

Åbn en kryptowallet

En kryptowallet gemmer de nøgler, der giver adgang til dine digitale aktiver. Brugeren får en unik ”seed-sætning” – som giver adgang til hans eller hendes wallet. Det er vigtigt at passe ekstremt godt på seed-sætningen – for uden den, mister man adgangen til sin wallet.

Wallets kan både ligge på en børs eller bruges uafhængigt. Hvis man bruger dem uafhængigt, styrer min helt sin egen wallet og sine nøgler. Når den digitale wallet ligger på en børs, fungerer børsen som mellemled for kryptohandlerne. Virksomheden opbevarer brugerens private nøgler og er ansvarlig for at beskytte aktiverne.

Alternativt, hvis man gerne vil købe og sælge NFT’er, uden at involvere tredjeparter, skal man bruge en ”wallet”, som er knyttet direkte til blockchainen. Så kan man overføre valuta direkte mellem personer, vha. den offentlige nøgle. De to tilgængelige typer af wallets kaldes hhv. ”varme” eller ”kolde”:

Varme wallets:

  • Er software og webbaserede wallets
  • Fås både som desktop- eller mobilapps eller udvidelser til browseren
  • Er mere udsatte for cyberangreb, end kolde wallets

Kolde wallets:

  • Fysiske wallets og enheder, der ikke er forbundet til internettet
  • Betragtes som mere sikre
  • De indebærer dog større fare for tab og har ingen backup, hvis man mister seed-sætningen

Uanset hvilken kryptowallet, man vælger, bør den være kompatibel med Ethereums blockchain. Det er netværket, som de fleste NFT’er sælges på, og Ether (ETH, Etherium) er den kryptovaluta, som hører til Ethereums blockchain.

Overfør Ethereum til en kryptowallet

Når man har valgt NFT-børsen og købt ETH, overfører man dem til en wallet. Processen afhænger af den børs, som man køber ETH på, ens wallet, og den markedsplads, som man vil handle NFT’er på.

Køb NFT’er

Når wallet’en er tilknyttet og finansieret, kan man begynde at købe NFT’er. Når man køber en NFT, opnår man ejerskabet i den forstand, at man ejer den. Ejeren af NFT’en har dog ikke andre rettigheder til værket – som fx retten til at redigere eller reproducere det – medmindre det er en del af den direkte aftale mellem køberen og kunstneren. Forskellige markedspladser begrænser den NFT, man køber, på flere måder.

Man is smiling while looking at his phone

Hvad er en NFT-markedsplads?

NFT-landskabet udvikler sig, og typisk ligger de fleste NFT-markedspladser i en af følgende tre kategorier:

  • Åben markedsplads – Alle kan sælge, købe eller præge NFT’er. Prægning eller ”minting” betegner den proces, som entydigt offentliggør tokenet på blockchainen, så man kan købe det. Åbne markedspladser præger typisk NFT’er for brugerne, selvom kunstnerne også kan præge deres egne værker.
  • Lukket markedsplads – Her skal kunstnerne ansøge om at være med, og markedspladsen varetager normalt prægningen. Salget og handlen er mere begrænset.
  • Proprietær markedsplads – En markedsplads, der sælger NFT’er, som er varemærkebeskyttede eller ophavsretligt beskyttede af det firma, der driver den.

Nogle NFT-handlere opretter konti på og bruger flere forskellige markedspladser, så de får meddelelser om nye NFT-lanceringer. Nyheder om nye NFT’er deles også på platforme, som Discord og Twitter, samt mere specialiserede investeringsplatforme, som Rarity Sniper og Rarity Tools. Når man lancerer stærkt eftertragtede NFT’er, handler investorerne typisk rigtigt hurtigt.

De fleste markedspladser tilbyder trinvise vejledninger, som hjælper brugerne med at forstå, hvordan de bruger dem. Når man har oprettet en konto på markedspladsen, skal man knytte wallet’en til den. Nogle markedspladser giver mulighed for at oprette en ny wallet via hjemmesiden, eller bruger deres egen, proprietære tegnebog. Når man benytter markedspladsens proprietære wallet, får man ofte rabat eller lavere gebyrer, ift. de eksterne wallet.

NFT-kunst på en mobiltelefon

Eksempler på NFT-markedspladser

Der er masser af NFT-markedspladser. Som for eksempel:

OpenSea

En af verdens største NFT-markedspladser, OpenSea, tilbyder NFT’er indenfor flere række områder – som kunst, musik, mode, sport, spil og samleobjekter. Siden tilbyder også brugerne flere forskellige undervisninger og kurser.

NBA Top Shot

En NFT-markedsplads, hvor sportsfans udveksler videoklip med basketball. NBA Top Shot har masser af følgere, og dets konkurrencer og udfordringer sikrer det sociale aspekt.

Nifty Gateway

Nifty Gateway tilbyder samlinger fra velkendte kunstnere, inden for multi- og mixed-media, video, fin kunst og animationer. Siden henvender sig til købere, som samler eller handler kunst, der måske bliver mere værd på længere sigt.

Rarible

En Ethereum-baseret platform, der gør det lettere at oprette, sælge og købe ejerrettigheder til digitale kunstværker, via NFT’er.

NFT-svindel

NFT-svindel er desværre ikke ualmindeligt. Nogle af det vigtigste, man bør være opmærksomme på, er:

  • Phishing-svindel – Vildledende links og pop-ups, der markedsfører nye NFT-projekter og lanceringen på sociale medier.
  • Catfishing – Falske markedspladser på nettet, sociale mediekonti og imitering af kendisser, der reklamerer for NFT’er og -kollektioner.
  • Forfalskede NFT'er – Svindlere, der sælger andres værker, som var det deres egne originale.
  • Pump-and-dump – Svindlerne hyper en given NFT, så den handles til højere pris – og sælger så deres beholdning i en fart, så investorerne bare står med værdiløse aktiver.
  • Gratis prægning – Svindlere stresser og lokker brugerne til at deltage i en svindel-prægning. I stedet for at få nye prægninger, overdrager offeret uforvarende rettighederne til deres wallet!

Sådan undgår man at blive ramt af NFT-svindel:

  • Brug gængs og solid cybersikkerhed, som stærke adgangskoder og to-faktors autentificering.
  • Selvom det er nemt og bekvemt at opbevare kryptoen på børserne, er det sikrere at gemme den i kolde wallets – altså hardware, der gemmer nøgler og aktiver offline.
  • Før man investerer betydelige beløb i NFT’er, bør man lave en indledende transaktion, på et lille beløb. Dermed kan man sikre sig, at alting fungerer, som det skal.
  • Ignorer spam, som mails eller mistænkelige NFT’er, som fremmede sender til wallet’en – de kan rumme ondsindede kontrakter.
  • Før man køber NFT’er, bør man undersøge, hvordan man sikrer sine oplysninger og sin kryptovaluta. Læs vejledninger, anmeldelser og udtalelser på nettet for at forstå markedet og dets involverede risici.

Læs hele vores artikel om NFT-svindel, og hvordan du undgår det, her.

Ofte stillede spørgsmål om NFT’er

Hvad står NFT for?

NFT står for non-fungible token. Ikke-fungibel er et økonomisk begreb, der betegner ting, der ikke kan veksles til andre varer, fordi de besidder nogle unikke egenskaber.

Eksempler på NFT

NFT’erne startede i den digitale kunst, men nu kan man købe mange forskellige slags NFT’er, som musik, sportshøjdepunkter, videospil, mode, samlekort, billetter, memes, domænenavne og mere. Mange har sikkert hørt, at Twitter-grundlæggerens og CEO’ens Jack Dorseys første tweet blev solgt, som en NFT, i 2021 – selvom efterfølgende artikler antydede, at det ikke viste sig at være en god investering for den person, der købte det.

Er NFT’er cryptovaluta?

NFT’er og kryptovalutaer ligner hinanden lidt, selvom de også er forskellige på afgørende områder. Den største forskel er, at kryptovalutaer er fungible, og NFT’er – som navnet fortæller – er ikke-fungible. Det betyder, at en Bitcoin (for eksempel) er lig med en anden Bitcoin, mens en NFT er ikke lig med en anden NFT. Ethvert NFT-aktiv er unikt, og dets værdi bestemmes af markedskræfterne.

Hvad bruger man NFT’er til?

NFT’er er tokens, der bruges til at repræsentere ejerskabet af unikke genstande. NFT’er giver skaberne mulighed for at gøre ting som kunst, samleobjekter eller endda fast ejendom til ”tokens”. De sikres af Ethereums blockchain og kan kun have én officiel ejer ad gangen. Der er ikke nogen, som kan ændre ejerskabsregistret eller kopiere og lave nye NFT’er.

Hvad er digital NFT-kunst, og hvordan fungerer NFT-kunst?

NFT-kunst betegner digitale aktiver, som man kan samle på, fordi de er unikke og ikke kan overføres. Når NFT-kunst først er skabt, bliver det tokeniseret eller præget på kryptovalutaens tjeneste, som kaldet blockchainen. Blockchains er et digitalt transaktionssystem, som registrerer informationer på en måde, der er svær at hacke eller snyde. Det betyder, man kan spore ophavsrettens ejerskab og føre registre over oprettelserne – derfor er det populært inden for den digitale kunst.

Anbefalede produkter:

Læs mere:

Hvad er NFT’er, og hvordan fungerer de?

Non-Fungible Tokens har taget den digitale kunstverden med storm. Se mere om, hvordan NFT’er fungerer, hvordan man køber NFT’er, digital NFT-kunst og -børser.
Kaspersky logo

Relaterede artikler